Timpitii vin din minciuna

duminică, 28 iunie 2009, 17:57
3 MIN
 Timpitii vin din minciuna

A inceput Bac-ul. Un prim rezultat e acela ca la proba orala (limbile straine) procentul de note maxime tinde spre suta la suta. Copiii nostri stapinesc perfect engleza, franceza, germana si rusa. Vor urma neabatut celelalte probe si, cit de curind, vom consemna la gazeta, cu strigate de triumf, numele scolarilor care vor termina Bac-ul cu 10 pe linie. Vom consemna, de asemenea, numele celor care alaturi de maxima bacalaureatului au deja media 10 in toate cele patru clase de liceu si la toate materiile. Sa mai spuna rauvoitorii ca "scoala scoate timpitI"…

Bac-ul e, fara tagada, una din formele prin care se perpetueaza minciuna din invatamintul romanesc actual.

Imi aduc aminte ca, anul trecut, unul din copiii care au terminat cu 10 probele asa-zis "nemiloase" ale Bac-ului a facut gresala sa scrie la ziar (la "Ziarul de IasI"!) un biletel prin care contesta niste propozitii ce-i fusesera atribuite de un jurnalist prea scrupulos. Baiatul se plinsese de calitatea precara a liceului absolvit, dar, pus in fata enormitatii afirmatiilor sale tiparite negru pe alb, isi pierduse curajul. Indemnat, probabil, de parinti, retractase prin acel biletel verdictul sau mult prea entuziast negativ. Precizez: scolarul luase 10 la Bac. Si la matematica, si la engleza, si la romana. Asta nu l-a impiedicat sa compuna un biletel plin de grozave greseli gramaticale. Proba materiala a minciunii invatamintului autohton fusese inca o data, daca mai era nevoie, facuta. Bac-ul se cumpara si se vinde. Poti sa fii timpit de-a binelea. Daca parintii vor (si daca "au cu ce…"), termini cu 10.

Toti s-au napustit asupra lui Traian Basescu, reprosindu-i lipsa de diplomatie. Nimeni nu s-a napustit, in schimb, asupra minciunii universitare si asupra universitatilor transformate in tarabe si in fabrici de licentiati. Studentii, in majoritate, nu sint studenti obisnuiti ("la buget"), ei platesc o "taxa de scolarizare". De fapt, zisa taxa o suporta tot parintii, care au mai platit tot felul de dari si de-a lungul liceului, si la Bac. Sa recunoastem neted: nu-i impinge nimeni sa faca aceste sacrificii, in afara iubirii sufocante fata de odrasla lor. In momentul in care poti deveni student cu acte in regula si poti primi o diploma de absolvire (perfect valabila peste tot in UE), chiar daca nu ai invatat niciodata pentru o nota mai mare de 5 si chiar daca ai fost tinut in facultate de parinti, ceva nu este citusi de putin in regula.

Nimic nu mai e decent in invatamintul romanesc. Ecaterina Andronescu, pentru a da un exemplu, ridica 180 de milioane pe luna. Ea sustine ca salariul de profesor universitar e suportat in intregime de Minister. Fals! Exorbitanta suma vine de la parintii studentilor cu taxa. Altii, mai aproape de noi, profesori la fel de iscusiti si geniali, au ajuns la nerusinatul salar de 340 de milioane pe luna. L-au ascuns cit s-a putut, pretextind ca salariile universitarilor (ca peste tot) sint confidentiale… Cind s-a aflat, nimeni nu a zis nici "pis", ca si cum nu ar fi fost vorba de ceva scandalos. Profesorul cu pricina ridica, fara jena, tot atita cit o somitate de la Oxford sau de la Cambridge.

In aceste conditii, a te mira ca invatamintul national "scoate timpiti" e o fatarnicie. A protesta impotriva adevarului prezidential, in scrisori sindicale, e a doua. Invatamintul a devenit, sub atenta indrumare a Ministerului Educatiei, o negustorie manoasa. Universitatea "Spiru Haret" (care si-a facut de curind publicitate pe doua pagini mari si late de gazeta) conteaza in ochii strainilor drept un concern onorabil. Incheie parteneriate cu institutii din Germania, primeste vizite prestigioase etc. etc. Universitatea "Petre Andrei" (locul unde procesele pentru patrimoniu se tin lant) e un alt exemplu de performanta educativa.

In fata acestui dezastru pedagogic, nu mai e nimic de facut. A inceput, asadar, Bac-ul…

Comentarii