Un roman „sulfuros”

vineri, 07 noiembrie 2008, 19:54
2 MIN
 Un roman „sulfuros”

"Acid sulfuric" prezinta o lume dura, care, din plictiseala sau din sadism, isi traieste viata urmarind un reality show macabru, in care participantii sint luati de pe strada si inchisi intr-o cladire ce seamana foarte mult cu un lagar nazist. Victimele sint alese la intimplare, iar calvarul lor este transmis in direct la televizor, in timp ce telespectatorii ii voteaza pe cei care merita sa fie executati si pe cei care trebuie sa traiasca. "Concurentii" sint supusi unor tratamente adesea inumane, fiind filmati in permanenta de camerele de luat vederi. Avem de-a face cu un fel de Big Brother, un program de divertisment cu reguli ciudate. Actiunea romanului se roteste in jurul a doua femei: Pannonique, detinuta, si Zdena, un fel de gardian al "inchisorii". Aceasta carte anunta un viitor in care orice barbarie devine spectacol televizat, intrerupt din cind in cind de publicitate.

Un roman "sulfuros", in care un show de televiziune este comparat cu un lagar de concentrare. Scriitoarea critica barbaria unor astfel de emisiuni, ce fac de altfel deliciul persoanelor carora le face o deosebita placere de a intra prin efractie in viata celorlalti, de a le urmari fiecare gest, de a-i critica si de a da verdicte. Mult umor negru si in acest roman al lui Amelie Nothomb, centrat pe relatia ambigua dintre Zdena si frumoasa Pannonique (sau "CKZ 114"). "Lagarul" este si un loc al dorintelor interzise.

Amelie Nothomb a fost acuzata de iresponsabilitate, de sadism si de voyeurism in urma publicarii cartii, insa "Acid sulfuric" condamna tocmai aceste lucruri. Unii critici au vazut in "Acid sulfuric" o "satira kafkiana". Trimisul kafkian din Colonia penitenciara aduce marturii din lumea inchisorii umane, o inchisoare in care omul sufera in tacere, nu mai crede nici in mintuire, nici in viata de apoi, este un animal domesticit, un prizonier obisnuit cu suferinta, pe care nu-l mai poate tulbura nici cel mai ingrozitor aparat de tortura. Patimile dupa Kafka sint patimile animalului docil, trecut printr-un ironic proces civilizator, insotit de o falsa si ascetica rationalizare a durerii.

In "Acid sulfuric" condamnatii sint batuti, supusi la fel de fel de chinuri si pusi la cele mai grele munci. Toate aceste lucruri sint filmate de camerele video ascunse in toate ungherele. "Acid sulfuric" este, cu siguranta, cel mai violent roman al lui Amelie Nothomb.

Comentarii