Vint potrivit pina la tare

duminică, 13 septembrie 2009, 16:03
3 MIN
 Vint potrivit pina la tare

Nu e politicos, dar macar e sanatos. In ziua luminoasa, care va marca inceperea anului scolar 2009-2010, politicienii nu vor avea acces in scoli. In definitiv, ce poate cauta un politician in scoala, alta decit lustrul propriu? El nu percepe in acest moment decit o ocazie (inca una!) de a se "lustrui pe sine", cu vorba lui Eminescu.

Ce reproseaza dascalii domnilor politicieni? Nu e un secret pentru nimeni, am impresia. Daca exista o categorie sociala batjocorita in chip lamentabil de omul politic roman (si mai ales in ultimul an), aceasta nu poate fi decit categoria profesorilor. Ce-i mai poate promite un candidat la presedintie, un ministru, un deputat sau un senator acestei categorii ingrate, dupa ce toate promisiunile s-au abatut cu virulenta asupra ei, ca "un potop de antipatii". De-o pilda, i s-a marit salariul, vertiginos, cu 50 la suta. De-o alta, i s-a fagaduit o lege noua, in care competenta va fi platita cum se cuvine, la pretul corect, occidental. I s-a promis, de asemenea, conditii decente de munca, edificii moderne, sali de clasa curate. I s-a promis, inainte de orice, fonduri. Si cite altele nu li s-a promis profesorilor si invatatorilor. Nimic din toate acestea nu s-a implinit, in schimb.

E firesc, asadar, ca profesorul sa devina treptat un sceptic, care nu mai crede in nimic. E firesc sa aiba un dinte in contra oficialitatii si a discursului ei gaunos si vested. E firesc sa incerce a pastra decenta si sobrietatea, in aceasta zi pe care copiii, parintii si insisi profesorii o asteapta, de-o vara intreaga, cu infrigurare.

E limpede ca strategia fagaduintelor si aminarilor a dat gres. Si mai limpede e ca invatamintul romanesc are nevoie de o lege a educatiei radicala. Proiectul aflat in discutie (mai bun decit varianta initiala, pe care am comentat-o deja) ramine, totusi, o promisiune, inca. Deja are un trecut cetos in care s-au confruntat doua orientari. Varianta "slaba" sau "moale" a fost lucrata de specialistii PSD si argumentata de ministrul Ecaterina Andronescu. Varianta "tare" e aceea a consilierilor prezidentiali si in special a fostului ministru Miclea. Prima varianta era, de fapt, o simpla pretentie, o veleitate fara acoperire: se modifica aproape totul cu conditia sa nu se schimbe nimic. Totul se pastra cum a fost. A doua varianta e mai rationala si mai curajoasa. Tocmai pentru acest motiv, ma indoiesc ca va fi pastrata in forma actuala.

Sa luam un exemplu elementar. Varianta moale prevedea ca directorul / rectorul sa fie ales ca si pina acum, de un consiliu profesoral /sau de senat, la rindul sau /lor ales(e) / desemnat(e) de comunitatea institutiei (scoala generala, liceu, universitate). Varianta forte, singura logica si de acceptat, vorbeste in mod explicit de un concurs. Se stie precis ca orientarea consiliului / a senatului spre o fericita persoana (viitorul (di)rector) putea fi determinata (si chiar era) prin presiuni, prin mecanismul intrigilor si negocierilor de culise. Concursul (ca intotdeauna si pretutindeni) e sfint. Sau trebuie sa devina astfel.

As sublinia, in incheiere, modul mult mai ferm in care se discuta, in varianta recenta, a lui Miclea, despre plagiat, care a devenit o adevarata molima. Ca peste tot in lume, plagiatul atrage oprobriul si indepartarea imediata a plagiatorului din postul ocupat. Negresit, plagiatorul intra prin efractie in comunitatea carturarilor si isi construieste o cariera prin frauda. Din pacate, in invatamintul universitar romanesc, plagiatul a ramas mereu fara consecinte. La un simplu control al Internetului, aflam nume si date de-a dreptul inspaimintatoare. Au plagiat, fara sa li se intimple mare lucru, ministri, capetenii politice, primari, medici, profesori, academicieni, hermeneuti. Nu numai ca nu li s-a dat peste degete, dar au primit, in dispretul eticii celei mai elementare, premii academice.

Varianta forte cere indepartarea hotului din comunitate. Foarte bine! O singura intrebare as avea: prin ce mecanism (neutru si incoruptibil) va fi dovedit hotul si prin ce mecanism legal va fi expulzat din institutia pe care o murdareste prin prezenta lui? Nu am deocamdata un raspuns lamurit…

Comentarii