13 septembrie, zi cu noroc pentru scolari?

duminică, 12 septembrie 2010, 14:46
3 MIN
 13 septembrie, zi cu noroc pentru scolari?

* Ministrul Educatiei a tinut ca scoala sa inceapa azi, pe 13 septembrie. Clar ca e un om dintr-o bucata, care nu se agata in superstitii, in zile de 13, in pisici negre, pleoape zbatute, sare varsata, trecut pe sub scara ori cucuvele. Sau, pe partea cealalta, poate ca este un realist, care isi da seama ca nici o superstitie nu poate face mai rau scolii romanesti decit au facut-o guvernele care s-au perindat. Chiar avem senzatia ca pisicile negre se feresc sa treaca prin fata scolilor, ca sa nu le mearga rau… In fine, a inceput un nou an de invatamint. Noutati despre el, in cele ce urmeaza:

* La Grupul Scolar de Arte si Meserii "Pupaza din tei" s-a primit un schelet nou, elegant, functional, discret, de ultima generatie, pentru orele de anatomie in care elevii vor invata despre sistemul osos. Cel putin asa zic zugravii care inca mai varuiesc si care, de pe schele, au privit prin geam in laborator. Doi dintre ei au lesinat de groaza si au cazut de pe respectivele schele, vazind scheletul iesind din scoala si intrind intr-o alimentara din cartier. Cei care au vazut scheletul si au cazut de pe schele n-au ramas cu sechele. Intrebat de noi, directorul Grupului Scolar ne-a raspuns telefonic ca habar n-are de vreun schelet nou, dar ca din acest an le-a venit o profesoara noua de biologie, fost fotomodel, care consuma doar apa plata cu lamiie, neavind bani, mai ales de cind cu reducerea.

* Acelasi domn director a chicotit nervos si ne-a trintit telefonul in nas cind l-am intrebat malitios, dar politicos, daca intr-adevar, la orele de biologie, in acest an scolar, elevii vor invata exclusiv despre castravete, gogosar si gogonica. Am pus intrebarea pornind de la niste zvonuri potrivit carora recipientele din dulapuri au fost golite de sepii, meduze, caracatite, limbrici si alte fapturi, fiind umplute de femeia de serviciu cu muraturi pentru uzul personal al domnului director.

* Am aflat si ca in incinta scolii functioneaza inca din primavara, cu acte, un bufet mixt, unde servesc la tejghea cadrele didactice care doresc sa-si completeze veniturile, reduse cu cel putin 25 la suta. Prin luna aprilie, din cite am inteles noi, trei elevi dintr-a VII-a au reclamat-o pe doamna profesoara de filosofie, care le-a adus la masa halbele murdare si cu prea multa spuma.

* Deoarece a inceput un nou an de studiu, conducerea Grupului Scolar de Arte si Meserii "Pupaza din Tei" s-a preocupat din timp sa asigure cornulete si lapte pentru cei mai mici dintre elevi, precum si un spatiu adecvat in care produsele sa fie depozitate. Din nefericire, dupa o lunga vara caniculara si secetoasa au venit ploile, au venit si viiturile, podul care facea legatura intre localitate si capitala judetului s-a dus, asadar problema aprovizionarii a devenit una strict locala. Din fericire, in ultima luna a anului scolar precedent a bintuit molima prin institutie, iar cei mai multi elevi au facut pintecaraie, deci n-au mai consumat laptele si cornuletele proaspete, acestea fiind pastrate in pod, de unde au fost coborite simbata pentru a fi mincate, azi, de micutii cu pofta de carte care au intrat pe portile scolii. Ieri, toti profesorii au fost convocati la scoala si pusi sa stearga de praf si puf verde de mucegai produsele proaspete de patiserie. Activitatea lor a intimpinat si neajunsuri: citeva cornulete au profitat de neatentia celor din jur, au iesit din punga si au luat-o la fuga pe holul scolii. Din fericire, pe acolo trecea Nea Gica, mecanicul, care a aruncat peste ele bluza de la salopeta, le-a prins, le-a tras citiva pumni, sa taca, apoi le-a dus la el in atelier si le-a taiat cu faiul. Dupa ce rezerva de lapte si cornulete ramasa de anul trecut se va termina, pina se va repara podul luat de ape, micutii elevi vor primi zilnic, prin grija unor oameni de bine, proprietari ai crismelor din localitate, cite o chifla, un mic si o bere…

Comentarii