Diploma si Pamplona

luni, 09 iulie 2012, 21:50
3 MIN
 Diploma si Pamplona

* Ne uitam la televizor, duminica (ne-am calcat pe suflet si am apasat pe buton, ca telecomanda asta actioneaza asupra omului cam ca un cantec de sirena – nu la sirena lui Vasile Roaita ne referim), urmaream toata panarama cu rezultatele obtinute de absolventii de liceu, viitorul tarii, la examenul de bacalaureat, si chiar ne miram ca s-a iscat scandal. De ce? Exista vreun obicei stramosesc de aruncare in prapastie a picatilor sau de impingere a lor pe scari? Este vreo lege nescrisa, cum ca absolventii care n-au promovat trebuie exclusi din bloc, din cartier, din societate, si batuti cu basca uda sau fularul rasucit? Bacalaureatul este un examen si nu e obligatoriu, cei care se prezinta n-o fac fiindca ii impinge careva cu furca de la spate, ci pentru ca vor, mai mult ca sigur, sa urmeze si o facultate (care e, de asemenea, facultativa, nu obligatorie!).

* Cand am sustinut noi bacalaureatul, in 1986, era alta treaba: daca nu promovai, nu pupai examenul de admitere la facultate, deci urma armata lunga, incadrarea obligatorie in campul muncii, era cu cantec, iar cantecul nu suna prea placut. Acum, in teorie, cine urmeaza o facultate o face pentru a deveni un bun specialist, asadar nu se teme de un biet bacalaureat; in practica, treaba sta mai altfel, ca intervine banul care invirte totul, de s-a ajuns ca diploma de studii superioare sa fie considerata o necesitate, la fel ca telefonul mobil, iar unele facultati sa fie la moda, ca pantofii cu platforme sau palariutele hipsterilor. La asta au contribuit din plin multe universitati particulare, care au inteles in felul lor legea cererii si ofertei si, in loc sa tina seama de ceea ce va cere societatea (ingineri, de exemplu), ofera ceea ce cere (scuzati cecefonia) moda. De-aia am ajuns sa avem in fiecare an sute de noi absolventi specialisti in politologie, management, si comunicare, care nu stiu sa lege doua vorbe sau sa bata un cui in perete si care vor deveni, cel mult, responsabili cu PR pe la vreo crasma de fite.

* De fapt, n-ar trebi sa ne mire faptul ca elevii de liceu isi doresc, cei mai multi, sa treaca de bacalaureat ca sa se bage dupa aia la o universitate privata, apoi sa se vada cu diploma in rama: au atatea si-atatea exemple de colectionari de diplome, masterate si doctorate chiar la varful societatii. Doar atat: ca, fata de acestia, sunt in dezavantaj, avand camere de supraveghere in sali. Daca premierul Ponta ar fi avut, la randul sau, camere de supraveghere, poate ca n-ar mai fi plagiat.

* Fiind sezonul, am nimerit la televizor secvente de la traditionul festival "Fugi de taur, ca te prinde!", din orasul spaniol Pamplona, festival cunoscut indeosebi sub numele de San Fermin. Ideea era ca, inca din primele zile, taurii au facut victime, iar pe noi vestea asta ne-a cutremurat la fel ca o stire despre Botezatu. Tinem cu taurii, logic, fiindca ei n-au nici o vina, ei au fost siliti sa participe la cursa asta si, speriati, nu fac altceva decat sa fuga. Berbecii aia, care alearga in fata lor, sunt voluntari, s-au inscris, ca i-a mancat in fund sa se dea smecheri, nu i-am pus noi sa se bage. Cand participi la un concurs (sau la un examen, chiar de bacalaureat – tot e in tema!), trebuie sa te duci pregatit; altfel, te iau taurii in coarne sau te iau colegii la ironii… Mult mai sincer ni se pare festivalul romanesc din fiecare luna a lui decembrie, cand sute de romani cu cutite in miini isi fugaresc purceii prin curti (sau pe ulite, daca n-au fost vigilenti si au lasat portita deschisa).

* In fine, am remarcat o reclama la un produs, Cryopharma sau cam asa ceva, un produs care ingheata negii – se arata si in clip cum pui produsul si ingheata negul. Nu ca ne-ar fi interesat produsul asta in mod deosebit, dar ne-am gandit ca e o idee pentru romani, sa-si raceasca berile mai repede, pe caldura asta!

Comentarii