Afacere cu radare pe soselele judetului

luni, 23 martie 2009, 01:08
3 MIN
 Afacere cu radare pe soselele judetului

Actionand mana in mana cu autoritatile locale, doua firme de profil, Codec SRL si Benefic SRL Cluj, au trecut la montarea radarelor fixe pe mai toate arterele de interes national. Problema e ca pe anumite tronsoane radarele fixe au fost montate in „cascada", la iesirea de pe acel sector soferii totalizand puncte de penalizare care ii lasa practic fara permis.

Botosaniul va intra si el in aceasta „hora" in maxim o luna. Primele doua camere fixe cu radar vor fi montate in comuna Vladeni – una chiar in Vladeni, care va supraveghea traficul dinspre Suceava, iar a doua in satul Hutani din aceeasi comuna, care va monitoriza traficul spre Suceava. Camerele, de tip C01, cu senzor de viteza cu microunde in banda K, vor fi dotate cu camere foto, senzor cu microunde si iluminator infrarosu si vor supraveghea traficul numai pe un singur sens. Vor urma comunele Braesti, Mihai Eminescu si Frumusica, dar si orasele Flaminzi si Bucecea.

Programul se bazeaza pe acelasi sistem practicat la nivel national. E vorba de contracte de asociere in participatiune intre firmele specializate si consiliile locale. Firma vine cu aparatura necesara, obtine toate avizele si autorizatiile, iar in momentul in care sistemul de supraveghere devine operational, camerele sunt legate la un dispecerat al Politiei Rutiere, care aplica sanctiunile, iar amenzile incep sa curga.

Potrivit contractelor, firma Codec va primi 65% din sumele incasate din amenzi, iar consiliile locale 35%.

„Nu a fost vorba de nicio licitatie sau de selectie de oferte, ci de un contract de asociere in participatiune. La drept vorbind, contractul pare sa fie avantajos pentru ca aportul nostru nu a insemnat decat o jumatate de metru patrat de teren pentru fiecare camera fixa. In rest, totul va fi suportat de  firma din Cluj", spune Voicu Murariu, primarul comunei Vladeni. Si comisarul sef Dumitru Zmau, seful Serviciului Politiei Rutiere, sustine ca institutia nu a fost implicata aproape cu nimic. „Politia nu incaseaza niciun leu din aceste amenzi, pentru ca veniturile merg la administratiile locale, in conturi bine precizate. Ce ne intereseaza pe noi este scaderea numarului de accidente, pentru ca pe toate tronsoanele pe care au fost montate astfel de camere numarul de evenimente rutiere a scazut", sustine Dumitru Zmau.

Care este efortul societatii din Cluj este greu de spus, pentru ca reprezentantii firmei nu au dorit sa comenteze acest aspect. „Am avut un eveniment in familie si nu pot vorbi acum", a fost replica data de directorul general al firmei, Ovidiu Simut.

15.000 de sanctiuni aplicate anual din cauza vitezei

Pe tronsonul Botosani – Suceava se inregistrau zilnic intre 35 si 40 de depasiri ale regimului de viteza. Daca luam o medie de trei puncte la amenda aplicata, la valoarea de 10% din salariul minim pe economie, intr-un an ar putea fi aplicate aproape 15.000 de sanctiuni in valoare de 2.700.000 de lei. Anii trecuti, doar 60% dintre acestea erau achitate, Primaria Vladeni incasand in medie intre 120.000 de lei si 150.000 de lei. La Suceava insa, dupa instalarea la mijlocul lunii trecute a celor opt radare fixe, au fost inregistrate peste 20.000 de depasiri ale limitei legale de viteza, media fiind de aproape 1.000 de amenzi pe zi.

Patru dintre aceste radare sunt instalate in Dumbraveni. Doua spre si alte doua dinspre Suceava. Asa se face ca la un drum pana la Suceava dus-intors ar putea sa-i aduca unui sofer mai grabit intre 12 si 15 puncte penalizare, adica suficiente cat sa il lase fara permis. Prins si el cu o viteza peste limita legala, primarul din Dumbraveni, Ioan Paval, spune ca radarele aduc siguranta in trafic. „De la montarea lor nu am mai avut niciun accident. Cei care nu se pot stapani si merg cu viteza platesc, asta e", a precizat primarul.

Amenzi recuperate cu ajutorul unei firme specializate

Reprezentantii administratiei locale sustin ca, in baza normelor legale in vigoare, pe fiecare proces verbal de sanctionare se mentioneaza contul Directiei de Impozite si Taxe Locale din zona unde a fost data amenda, operatorii care incaseaza banii fiind nevoiti sa-i vireze in contul respectiv. Odata ajunsi banii in cont, reprezentantii administratiei locale vireaza cota aferenta firmei Codec.

In cazul amenzilor neincasate, acestea sunt raportate ca debit si anuntate societatii care a instalat radarele. Reprezentantii acesteia au contract cu o firma specializata in recuperarea creantelor. Odata ce banii sunt recuperati, firma vireaza cota cuvenita administratiei locale. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii