Afaceri cu bolnavi

miercuri, 11 martie 2009, 23:46
2 MIN
 Afaceri cu bolnavi

Asta se intampla in prezent cu cele trei centre private pentru hemodializa deschise in Botosani la inceputul acestui an si care deservesc aproximativ 120 de persoane. Pentru ca perioada de contractare a serviciilor pentru asigurati nu a inceput, respectivele centre nu pot primi bani de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Cum atragerea clientilor era imperativa, iar termenul de deschidere nu putea fi amanat, managerii centrelor au ales sa functioneze pe baza fondurilor proprii. Reprezentantii Euromedic Romania, grupul care se ocupa de administrarea centrului de dializa cu cei mai multi pacienti in judet, peste 70, sustin ca nu au incheiat contract cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) pentru unitatea din Botosani, dar aceasta a fost evaluata de reprezentantii institutiei, urmand ca la inceputul lunii viitoare sa fie incheiat si un document oficial. Pana atunci toate costurile legate de dializa vor fi suportate de companie. Pacientii sunt extrem de multumiti de conditiile oferite de oricare din cele trei centre private existente in municipiu, sustinand ca acestea sunt net superioare celor de care beneficiau la Spitalul Judetean. "Nici nu se compara. Mi-am imaginat cum ar putea fi, dar sunt depasite toate asteptarile. Personalul este foarte dragut si conditiile in care stam, cu televizor la pat, sunt cu totul altele", a spus unul dintre bolnavii care vin de trei ori saptamanal la sedintele de hemodializa.

Faptul ca pacientii sunt tratati pentru moment pe banii firmelor nu este, insa, decat semnul estimarii unui profit foarte mare. Potrivit calculelor bazate pe sumele acordate anul trecut de CNAS si care vor fi mult mai mici decat anul acesta, cele doua centre care si-au impartit majoritatea clientilor ar primi lunar de la CNAS peste 200.000, respectiv 400.000 de lei. De acest lucru sunt constienti si reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) din Botosani, care vor avea sarcina de a monitoriza serviciile oferite. "Era una din putinele sectii care chiar aducea profit spitalului. De ce au renuntat asa usor la bolnavi nu e problema noastra, noi trebuie doar sa urmarim ca acestia sa primeasca serviciile necesare afectiunii pe care o au. Nu stiu elementele de cheltuiala exacte, dar atat timp cat s-au infiintat trei centre private de dializa private, care isi asuma toate cheltuielile, probabil au un scop financiar clar", a precizat Carmen Nicolau, director general interimar al CAS.

Unitatile au inceput batalia pe bolnavii din judetele vecine

Ocupate la capacitatea maxima, de peste 150 de pacienti fiecare, centrele ar avea venituri lunare de peste 900.000 de lei. Acesta este si unul din motivele pentru care batalia a inceput deja sa se dea pe pacientii din judetele invecinate. "Cu cele 32 de aparate din dotare, centrul din Botosani are o capacitate de 180 pacienti. In prezent, avem din ce in ce mai multe solicitari din localitatile vecine judetului Botosani. Tinand cont de calitatea serviciilor si profesionalismul specialistilor, estimam ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare", a precizat Anca Petca, presedintele grupului Euromedic in Romania.

 

Comentarii