Aglomeratie la Spitalul Judetean

marți, 16 decembrie 2008, 21:58
2 MIN
 Aglomeratie la Spitalul Judetean

Acesta este situatia intalnita in mai multe sectii ale Spitalului Judetean. Unii pacienti dorm in scaune cu rotile, altii cu capul pe noptiera, iar altii fac cu schimbul la somn. Toate acestea insa nu impresioneaza reprezentatii institutiei care da banii. Cei de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) spun ca spitalul nu si-a indeplinit in nicio luna numarul de internari in acest an si acum trag sa recupereze.

Potrivit reprezentantilor unitatii sanitare in prezent se fac zilnic 60-70 de internari, iar rata de ocupare a spitalului este de 95%. Pe sectii, precum cele de cardiologie, neurologie, ORL sau sectiile medicale, gradul de ocupare depaseste 130%. "Stam pe marginea patului cu capul pe noptiera sau dormim cu randul, unul o jumatate de noapte, altul cealalta jumatate in timp ce altii prefera sa stea pe scaune unde macar stiu ca stau singuri", a povestit un batran internat pe sectia medicala.

Cadrele medicale recunosc faptul ca numarul de pacienti este unul foarte mare, insa spun ca aceasta este si tendinta ultimilor ani. "Este cea mai mare afluenta de pacienti pe care am avut-o in ultimii ani. Aglomeratia se accentueaza insa de la an la an probabil si din cauza conditiilor de viata si a modificarii patologiei pacientilor", a precizat Anton Parvu, medic sef al sectiei medicala I din cadrul Spitalului Judetean. 

In schimb reprezentantii institutiei care finanteaza sistemul sanitar sunt de parere ca cei de la Spitalul Judetean incearca astfel sa suplineasca paturile vesnic goale din alte sectii ale unitatii sanitare. Carmen Nicolau, presedinte interimar al CAS, sustine ca este indicata o redistribuire a numarului de paturi pe anumite sectii, in conditiile in care, in timpul anului, unele sectii nu sunt ocupate niciodata la capacitate maxima.

"Daca ei nici in noiembrie cand au semnat act aditional si si-au fixat numarul de cazuri nu au reusit sa le faca in procentaj maxim, eu ce sa mai spun? Domnul director al Autoritatii de Sanatate in loc sa-i sprijine in discutiile si negocierile cu Casa de la semnarea contractelor ii indemna sa nu vina la semnat. Nu inteleg de ce toate aceste internari se fac in acelasi tmp. Internarea poate fi programata, iar daca acele cazuri ar fi atat de grave pe cat se spune nu ar mai putea dormi pe rand sau cate doi in pat", a precizat Carmen Nicolau.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii