Ambulanta cere in strada sa fie salvata

vineri, 02 octombrie 2009, 21:02
2 MIN
 Ambulanta cere in strada sa fie salvata

Astfel, vineri, peste 100 din angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) s-au strans in curtea interioara a institutiei, iar timp de jumatate de ora au cerut sa le fie achitate urgent restantele. De la protest au lipsit doar salariatii care erau de serviciu.

"Neachitarea primei de stabilitate pentru primul semestru al acestui an si a jumatate din al 13-lea salariu pe 2008, dar si intarzierile la plata salariilor, toate acestea creeaza tensiuni in randul salariatilor", a precizat Cristi Calimandriuc, vicepresedinte al Sindicatului Ambulanta.

Angajatii SJA spun ca, din cauza taierii sporurilor, au ajuns sa nu-si mai poata achita facturile. "Avem datorii in banca si platim penalitati, pentru ca nu ne luam banii. Nu avem timp nici sa mancam uneori pentru ca mergem de la o chemare la alta. Cand ma duc la chemare unul ma injura, altul isi baga in gura mea, altul sare la bataie", a spus un ambulantier nemultumit ca unele sporuri, printre care si cel de antena, au fost eliminate din grila de salarizare. 

Razboi intre director si Casa de Sanatate

Nemultumirile angajatilor au fost impartasite si de cei din conducere, care spun, insa, ca vina apartine conducerii Casei Asigurarilor de Sanatate (CAS), institutie ce refuza sa plateasca o parte dintre serviciile efectuate, creand astfel o avalansa de datorii. "Noi muncim, dar bani vin tot mai putini. Cu ce este vinovata Ambulanta daca isi face datoria si, in loc sa fie ajutata de CAS, este denigrata in presa? La ora actuala nu ne permitem sa facem o copie xerox sau sa cumparam un timbru. Problema e ca nu ni se asigura bugetul corect, banii primiti in prezent ajungand doar pentru combustibil si o parte din drepturile salariale", a spus Nicusor Curteanu, managerul SJA.

Sindicalistii nu s-au declarat convinsi de discursul sefului lor, spunand ca asteapta demersuri concrete pentru a le fi platiti banii. "Noi nu vedem decat doua optiuni pentru conducere. Fie ni se platesc salariile, fie isi da demisia", a precizat unul dintre sindicalisti.

Reprezentantii CAS au declarat ieri ca vinovati de la situatia de la SJA sunt chiar managerii institutiei. "Casa a avut bani pentru plata serviciilor, insa am fost obligati sa mutam zilele de plata, intrucat cei din conducerea SJA nu au binevoit sa vina cu raportarile si cu factura la termenul prevazut, pentru ca erau putin in concediu", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

Angajatii vor negocia din nou cu managerii

Angajatii SJA sustin ca iau in calcul posibilitatea radicalizarii protestelor, o decizie in acest sens urmand sa fie luata dupa ce vor mai discuta o data cu managerii. "Luni vom decide data la care vom picheta Prefectura daca nu ni se rezolva doleantele. Vrem sa fim respectati si platiti pentru munca noastra, Serviciul de Ambulanta fiind in orice judet o institutie cheie", a precizat Liliana Mateciuc, liderul Sindicatului "Ambulanta" Botosani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii