Amputare evitata cu o operatie in premiera

vineri, 24 iulie 2009, 20:14
2 MIN
 Amputare evitata cu o operatie in premiera

C.C. de 44 de ani a fost supusa zilele trecute unei proceduri chirurgicale extrem de laborioase, care a necesitat ca patru medici ortopezi sa munceasca impreuna mai bine de patru ore. Recuperata aproape in totalitate in urma cazaturii de la etajul patru, botosaneanca a trebuit sa aleaga intre a ramane fara partea inferioara a piciorului drept si a risca o procedura ortopedica in premiera in medicina locala si extrem de rar mentionata chiar si in literatura de specialitate.

De la Paste femeia nu a putut nici macar sa puna piciorul in pamant, osul calcaiului drept, sfaramat in urma impactului cu solul, nemaiputand fi recuperat. Aceasta a primit o unda de speranta in momentul in care medicii ortopezi i-au spus ca o operatie de reconstructie de calcaneu si astragal (n.r., cunoscut in afara tratatelor de specialitate ca „ousor al piciorului") ar putea-o ajuta sa paseasca din nou. Interventia chirurgicala a fost efectuata de o echipa condusa de doctorul Radu Malancea, seful Sectiei de ortopedie de la Spitalul Judetean, si din care au facut parte Hanelori Murarasu, Gabriel Jilaru si Daniel Bocancea. Seful echipei a prelevat de la pacienta o bucata de os de aproximativ 10 centimetri lungime si cinci latime si, dupa ce a remodelat-o, a construit un nou calcai.

"Majoritatea medicilor m-au intrebat daca nu am amputat inca piciorul. Studiile de specialitate arata ca aceasta ar fi terapia recomandata. Am decis sa abordam, insa o tehnica destul de rar intalnita si am prelevat o bucata de os din creasta iliaca (n.r., oasele bazinului) de la aceeasi pacienta, pe care am modificat-o astfel incat sa se potriveasca nevoii noastre. Am alaturat bucatile de os la platoul tibial si am realizat o platforma pe care sa poata calca. Nu va fi 100% un picior functional, insa va putea merge din nou, optiune care la inceput nu exista", a precizat seful Sectiei de ortopedie. La 24 de ore dupa operatie medicii erau incantati de evolutia femeii si sperau ca, dupa o perioada riguroasa de recuperare, sa poata pasi din nou pe propriile-i picioare.

Operatia a venit la aproape o luna dupa ce aceeasi echipa de ortopezi a reusit o interventie de protezare de sold pentru o pacienta de 100 de ani.

Solutie cautata dupa un accident cumplit

C.C. de 44 de ani din Botosani, femeia supusa operatiei in premiera, a avut parte in acest an de cele mai negre sarbatori pascale din viata ei. Femeia s-a prabusit in gol de la geamul dormitorului situat la etajul patru al unui imobil din oras, picioarele fiindu-i aproape strivite de cimentul aflat langa bloc. Medicii au diagnosticat-o atunci cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, traumatism de coloana, traumatism toracic, traumatism abdominal acut inchis, cu fractura de bazin, fractura deschisa gamba si calcaneu stang, fractura calcaneu drept. Dupa ce majoritate leziunilor au fost rezolvate, medicii au gasit cu greu o solutie pentru ca femeia sa poata merge din nou.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii