Avariile lasa mii de persoane fara apa

joi, 21 mai 2009, 20:42
2 MIN
 Avariile lasa mii de persoane fara apa

Desi avarii au fost semnalate in toate cartierele, cei mai afectati sunt locuitorii de pe Calea Nationala. De exemplu, la sfarsitul lunii trecute, conducta magistrala s-a spart de doua ori, in zona Garii, iar in aceasta saptamana s-a spart din nou, de doua ori, insa in zona Scolii 11.

O avarie s-a inregistrat marti dimineata, iar alta ieri, mii de apartamente ramanand din nou fara apa pentru cateva ore. Situatia i-a exasperat pe locuitorii de pe Calea Nationala, incepand cu cei din blocurile din apropierea sediului E.ON Moldova, continuand cu cei din zona Pietei si terminand cu cei din cartierul Pod de Piatra.

Stelian Dumitrescu, directorul de exploatare al Apa Grup, a declarat ieri ca aceste avarii apar tot mai des deoarece conducta veche de 50 de ani a ajuns intr-un punct critic si cedeaza "la cea mai mica schimbare de presiune sau temperatura". Acesta a precizat ca nu este posibila reducerea presiunii pentru ca apa nu ar mai ajunge la etajele superioare.

Reprezentantul Apa Grup a precizat ca lucrarile de inlocuire a conductei de 300 de milimetri, care  porneste din Catamarasti si se opreste la Pod de Piatra, vor incepe in iunie. Botosanenii vor avea parte de servicii mai bune abia la sfarsitul lui 2010, atunci fiind programata finalizarea lucrarilor de inlocuire a conductelor de aprovizionare cu apa din municipiu, demarate prin ISPA.

Proiect de reabilitare a magistralei abandonat

Proiectul pentru realizarea unei deviatii la magistralele care alimenteaza cu apa municipiile Botosani si Dorohoi a fost abandonat, desi conductele risca sa cedeze oricand. In aceste conditii "aventura" de la Revelion, cand municipiile Botosani si Dorohoi au ramas fara apa doua zile s-ar putea repeta. Imediat dupa remedierea avariei aparute pe 30 decembrie 2008, Consiliul Judetean (CJ) si Apa Grup au anuntat ca pun la punct un proiect pentru realizarea in zona Leorda a unei deviatii a conductelor de apa.

Si acesta pentru ca pe dealul unde se afla cele trei magistrale se inregistreaza alunecari de teren, provocand fisurarea acestora. Oficialii sustineau atunci ca vor apela la fondul de urgenta al Guvernului, intrucat avarierea magistralei ar putea periclita sanatatea a 200.000 de locuitori. Cateva luni mai tarziu, proiectul a fost abandonat. "Proiectul nu a mai fost promovat din cauza ca nu sunt bani la buget. Sa te duci in acest moment si sa ceri bani de la fondul de rezerva al Guvernului reprezinta un demers care nu se justifica. Suntem intr-o perioada de criza", a explicat Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Acesta este de parere ca s-ar putea obtine bani pentru lucrari prin Programul Operational Comun (POC) al Uniunii Europene. "Suntem aproape convinsi ca vom putea promova aceasta lucrare prin POC. Nu a aparut, insa, ghidul solicitantului. Cand va aparea, voi putea spune daca  acest timp de investitie ar putea sa aiba succes", a precizat Mihai Tabuleac.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii