Bacterie periculoasa descoperita la Spitalul Judetean

vineri, 09 octombrie 2009, 21:04
2 MIN
 Bacterie periculoasa descoperita la Spitalul Judetean

Testele de la laborator au confirmat prezenta stafilococului auriu pe una din saltelele sectiei. "S-au facut mai multe teste de laborator care au evidentiat prezenta stafilococului auriu, potential agent etiologic al infectiilor din spital. Practic, stafilococul auriu favorizeaza infectiile nozocomiale (n.r. – infectii dobandite in cursul spitalizarii). Luni, vom trece la suspendarea activitatii pe o perioada determinata a acestei sectii, pana la remedierea deficientelor constatate. Luam aceasta masura pentru a evita infectia nozocomiala in randul bolnavilor", a precizat Stella Cretu, director medical adjunct in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Aceasta spune ca durata suspendarii activitatii va fi decisa de o comisie special infiintata in acest sens. Astfel, fie o parte din bolnavi va fi transferata pe alte sectii, fie cazurile mai putin grave vor fi externate si vor urma un tratament la domiciliu.

Medicii dau vina pe lipsa reabilitarilor

Reprezentantii sectiei spun ca decizia apartine in intregime conducerii, insa lipsa oricaror investitii in igienizarea acesteia inca de la infiintare isi spune cuvantul. "Sectia de urologie este o sectie septica, dar pe orice sectie de chirurgie, cu siguranta ca s-ar gasi cate ceva, daca s-ar controla. Noi am facut pana acum nenumarate demersuri pentru reabilitarea sectiei din punct de vedere igienico-sanitar, care inseamna gresie, faianta, reabilitarea grupurilor sanitare", a precizat Dorin Bodnar, seful Sectiei de urologie din cadrul Spitalului Judetean.

Conducerea unitatii sanitare inca nu fusese informata ieri de rezultatele analizelor efectuate de laboratorul Sanepid, insa a declarat ca masura de inchidere a sectiei va fi una de ultima instanta. "In orice spital din lume este o flora saprofita, si care nu are nicio conotatie patologica. Acesti germeni sunt adusi de bolnavi din afara spitalului, iar o astfel de inchidere pe o perioada de 24 de ore se face frecvent, in toate spitalele expuse la astfel de infectii. Stafilococ este peste tot. Dupa dezinfectare se reia activitatea pe sectie in mod firesc", a precizat Cornel Enache, managerul Spitalului Judetean.

Stafilococii pot produce afectiuni grave

Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 27 de specii de stafilococi. Cel mai patogen dintre acestea este stafilococul auriu, raspunzator de majoritatea infectiilor nozocomiale. Studiile arata ca 20 pana la 50% din persoanele sanatoase sunt purtatoare. Regiunile predilecte sunt narile anterioare, pielea, vaginul, axila, perineul, gura si faringele.

Stafilococii supravietuiesc indelungat pe suprafete uscate, iar transmiterea se poate face direct interuman sau prin intermediul unor obiecte (prosoape, lenjerie). Acestia pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii