Bolnavi tratati printre gandaci

miercuri, 24 august 2011, 20:53
3 MIN
 Bolnavi tratati printre gandaci

Bolnavii care ajung la Spitalul Judetean au parte, in loc de liniste si confort, de saloane aglomerate in care prezenta gandacilor nu mai reprezinta demult ceva neobisnuit. Pacientii se plang ca insectele pot fi "admirate" pe usi, pe pereti, pe paturi, pe noptiere si mai ales in sertare. Oamenii dau vina pe calitatea slaba a solutiei cu care se face dezinsectia, dar si pe femeile de serviciu care nu anunta superiorii despre aceasta situatie. In plus mai este si mandria unor sefi de sectii, care nu-si penalizeaza subalternii tocmai pentru a arata ca totul este in regula.

Desi saloanele sunt golite periodic de mobilier pentru actiuni de deratizare si dezinsectie, iar bolnavii inghesuiti cate doi in pat, la nici o luna de la ultima deratizare, saloanele sunt din nou pline de gandaci. "Ziua probabil se ascund, nu prea se vad, insa seara si mai ales noaptea, daca nu lasi becul aprins in salon, te trezesti ca misuna peste tot. Ii vedem pe marginea patului, pe tevi, pe pereti. Am deschis sertarul de la noptiera si cred ca i-am deranjat, ca fugeau in toate directiile. Nu pot inchide un ochi din cauza lor. Important este ca m-am insanatosit. Ce-i drept, din acest punct de vedere nu pot sa ma plang", a spus Maria O., o pacienta internata la o sectie chirurgicala a spitalului.

Si medicii se plang ca substanta cu care se stropeste este depasita, iar insectele deja s-au obisnuit cu ea si nu mai mor. Cum licitatiile s-au facut deja, dezinsectia va mai trebui facuta cu aceasta substanta. Cadrele medicale considera ca nici faptul ca rudele aduc mancare de acasa pentru pacienti, nu este de ajutor pentru a scapa de insecte.

Conducerea spitalului da vina pe tevile de la subsol

Cei din conducerea spitalului spun ca de vina sunt in special tevile de la subsol si structura invechita a cladirii.  "Din pacate aceasta-i situatia. Trebuie sa schimbam substanta, dar asteptam si reabilitarea. Atunci vom da totul jos pana la tencuiala. Acum sunt prin tocurile de la usi, prin pereti, vin de la subsol, de la vecini", a spus Ovidiu Mimor, managerul Spitalului Judetean.

Problematic este, insa, faptul ca o campanie de dezinsectie serioasa trebuie facuta simultan in toata cladirea, nu pe bucatele, cum se face in permanenta, insa, spitalul nu poate fi evacuat timp de doua-trei zile cat ar fi necesar, iar o solutie mai puternica este si mai scumpa. Din acest motiv, prin actiunea de dezinsectie care se realizeaza la nivelul unitatii sanitare se reuseste doar sa se tempereze inmultirea gandacilor.

–-

Bolnavi nemultumiti de conditiile din spitale

Un studiu efectuat de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) a aratat, in urma cu aproape o luna, ca botosanenii sunt nemultumiti de activitatea infirmierelor din spitale, dar si de conditiile de igiena. "50% dintre pacienti sunt multumiti de conditiile din spitale, insa este loc si de mai bine. Din punct de vedere al medicatiei, multi dintre ei au spus ca au beneficiat atat de medicatie din spital, cat si medicatie proprie. Ei reclama cel mai des conditiile din spital", a mentionat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

La sondaj au participat 200 de bolnavi din toate spitalele.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii