Case noi pentru sute de sinistrati

marți, 20 iulie 2010, 21:32
3 MIN
 Case noi pentru sute de sinistrati

La evaluarea acestui necesar au lucrat 27 de comisii care au masurat suprafetele pe care sunt amplasate imobilele cat si starea acestora.

Pentru repararea locuintelor, judetul are nevoie de 200 de metri cubi elemente de zidarie, 1.750 de tone de ciment, 7.000 de metri cubi de nisip, o tona de var, 11.000 de metri cubi de balast, 450 de  metri cubi de lemn, 1.100 de metri cubi de cherestea si 280 de metri cubi de tabla cutata.

"MDRT va demara o procedura de achizitie publica pentru aproximativ 70% din necesarul de materiale", a specificat prefectul, adaugand ca acest necesar va putea fi completat si din donatiile existente in cele sapte depozite, dar pentru care nu s-a realizat inca o evidenta clara.

Materiale de constructii aduse din Constanta

Reprezentantii Fundatiei "Habitat for Humanity Romania" au ajuns ieri la Dorohoi, cu sase tiruri de materiale de constructii, provenite din Constanta. "Acesta este doar inceputul", a precizat Marian Grigorean, program manager in cadrul fundatiei. Habitat a incheiat un parteneriat cu administratia locala dorohoiana prin care se angajeaza sa ridice 50 de case cu materialele stranse de fundatie din donatii, 150 de case cu materialele provenite de la Guvern, si sa participe la renovarea a 100 de locuinte. "Speram ca pana la Craciun casele sa fie construite la rosu, termoizolate si cu o camera finisata", a mai spus Marian Grigorean.

In 2008, Habitat a ridicat 100 de case distruse de inundatii.

Tot in aceste zile, o firma din Botosani a inceput demersurile pentru montarea de panouri solare in tabara de sinistrati din Dorohoi, instalatie care va asigura pe perioada verii apa calda pentru dusurile montate aici. Conducerea firmei a preferat sa pastreze anonimatul.

Locuri de case in Vrancea

Ajutorarea sinistratilor prin apelul prefectului Roman catre autoritatile locale din tara a avut un prim raspuns din partea edilului din Odobesti, judetul Vrancea, care a promis ca pune la dispozitia botosanenilor intre cinci si 10 hectare de teren pe care isi pot construi case cu materiale de la Guvern. "Este de salutat demersul Primariei din Odobesti", a mentionat Cristian Roman, precizand ca localnicii care vor deveni vranceni pot gasi si locuri de munca in domeniul viticol, dezvoltat in zona respectiva.

Haine pentru sinistrati ajunse la groapa de gunoi

Tone de imbracaminte primite ca ajutoare de sinistratii de la Dorohoi ajung zilnic la depozitul de deseuri administrat de Urban Serv. Pana ieri, la fosta groapa de gunoi a municipiului ajunsesera trei camioane pline cu haine care nu pot fi folosite. 

In loc ca trierea sa se faca la Botosani, in centrele de colectare a ajutoarelor, hainele sunt trimise mai intai la Dorohoi, unde sunt verificate de cei de la Directia de Sanatate Publica. Asa se face ca cele care nu corespund normelor igienice se intorc la Botosani, dupa numai cateva zile, sub forma de deseuri. Desi ar trebui incinerate sau distruse, astfel incat sa nu permita refolosirea, acestea sunt ingropate sub maldarul de gunoaie menajere. De situatia creata profita cei care isi fac veacul in apropierea depozitului de deseuri. Cand au vazut hainele, acestia au ajuns sa se bata pe cele care pot fi refolosite.

 "Asa au dispus cei de la Garda de Mediu", a spus Radu Corduneanu, seful depozitului de deseuri, insa informatia a fost negata de Rodica Zelinca, prim-comisar la Comisariatul de Mediu. "Noi nici nu am fost consultati. Ne vom deplasa la rampa de gunoi si vom deschide o ancheta", a adaugat Rodica Zelinca.

Situatia a aparut desi prefectul Cristian Roman a mentionat ca raportul medicilor arata ca hainele ar trebui distruse, pentru a fi eliminat riscul de imbolnavire.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii