Corigentii tarii la modernizat spitale

miercuri, 18 februarie 2009, 21:58
3 MIN
 Corigentii tarii la modernizat spitale

In ciuda investitiilor masive efectuate anul trecut in  sistemul sanitar local, investitii estimate de conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) la peste opt milioane de euro, spitalele din judetul nostru sunt departe de a arata ca cele din judetele vecine. Cel putin asta sustin miile de pacienti care aleg sa se trateze in afara Botosaniului.

"Pacientul botosanean a inceput sa devina mai pretentios si mai selectiv cu spitalul in care se trateaza. Conditiile hoteliere incep sa insemne chiar acest lucru. De ce sa stea omul cu inca sase-sapte persoane in salon, in caldura, zgomot, mizerie, cand poate beneficia de acelasi tratament si sa stea cu maxim un vecin de salon, poate chiar sa aiba si televiziune si Internet, toate cu o taxa infima", a spus un medic botosanean din cadrul Spitalului Judetean.

Astfel s-a ajuns in situatia ca Spitalul Clinic "CI Parhon" din Iasi, considerat "perla" unitatilor sanitare din judetul vecin, spitalele din Radauti si Cimpulung Moldovenesc, ambele din judetul Suceava, sau cel din Moinesti, judetul Bacau, sa fie preferate de botosaneni, intrucat ofera conditii similare cu cele ale unui veritabil hotel de lux.

Saloane cu televizor si hidromasaj

La Spitalul Municipal din Cimpulung Moldovenesc au fost inaugurate recent primele saloane cu cate doua paturi, complet modernizate. Conditiile superioare de cazare constau in faptul ca fiecare astfel de salon are frigider, telefon si televizor, dar si propria sala de baie, dotata inclusiv cu cabina de dus cu sistem de hidromasaj si radio.

In viitorul apropiat, fiecare salon va avea si acces la Internet. In premiera pentru institutia medicala cimpulungeana, salonul destinat mamelor are si spatii speciale pentru bebelusi, astfel ca nou-nascutii nu vor fi separati de mame niciun moment. In plus, conducerea spitalului cimpulungean a decis ca in noile saloane sa poata fi gazduiti, in aceleasi conditii, apartinatorii care doresc sa fie permanent aproape de bolnavi.

Aceeasi situatie se intalneste si la o clinica privata din Suceava, la care apeleaza tot mai multe botosanence, desi taxele sunt destul de mari. "Am platit 2.000 de lei pentru a naste la Suceava. Dar aici a fost totul inclus. Fara atentii la medic, asistente, infirmiere, etc. Iar serviciile au fost ireprosabile. Toate camerele au un pat, maxim doua si eram supravegheate in permanenta", a povestit o tanara care a nascut in judetul vecin.

Nici in Spitalul Municipal din Radauti lucrurile nu stau mai rau. Conducerea unitatii sanitare nu a mai asteptat banii de la minister, ci a apelat la un grup de oameni de afaceri din zona, cu fondurile stranse din sponsorizari fiind reabilitate cinci sali de operatie. In plus majoritatea saloanelor au fost transformate in rezerve de lux, in schimbul unei taxe modice pacientii beneficiind de servicii hoteliere de calitate.

La Moinesti, pe langa servicii hoteliere de nivel european, pacientii au parte si de servicii sanitare de calitate superioara. Medicul Adrian Cotarlet, seful Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a introdus chirurgia laparoscopica prin orificii naturale, de exemplu, scoaterea apendicelui prin vagin sau anus, unitatea sanitara avand la activ deja peste 4.000 de interventii laparoscopice.

Banii de la stat sunt insuficienti

Reprezentantii DSP recunosc ca spitalele din judet mai au mult de recuperat fata de judetele din jur, insa acest lucru este greu de facut doar cu banii de la stat. "Ce-i drept, intotdeauna si oriunde este loc de imbunatatiri. Nu trebuie uitat, insa, ca si anul trecut datorita infuziei masive de fonduri s-au facut foarte multe in sistemul sanitar botosanean. Au fost renovate sali de operatie, au fost puse geamuri termopan, au fost reabilitate sectii intregi, este un inceput. Nu putem decat sa ne dorim ca si noua conducere sa continue pe aceeasi panta ascendenta. Nu trebuie, insa, uitat faptul ca la spitalele din judetele vecine s-au implicat si privatii. Atragerea sponsorizarilor este un lucru foarte important, insa la Botosani lipseste aproape complet", a precizat Gabriel Oprisanu, consilier in cadrul DSP si fost sef al institutiei in ultimii doi ani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii