Decimati de bolile inimii

duminică, 13 decembrie 2009, 21:51
3 MIN
 Decimati de bolile inimii

Un calcul sumar al statisticienilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) arata ca in primele noua luni ale anului 10 botosaneni au fost rapusi zilnic de functionarea slaba a aparatului circulator. Astfel, din cele peste 4.000 de decese inregistrate, nu mai putin de 2.500 au fost puse pe seama inimii si a aparatului circulator. Mai ingrijorator este faptul ca varsta de deces scade de la an la an.

In prima parte a lui 2009 medicii au fost nevoiti sa constate moartea unui baietel de numai un an, diagnosticat cu forme severe de cardiopatie. Tot la inceputul acestui an, s-au adeverit previziunile privind scaderea sub 30 de ani a varstei decesului din cauza hipertensiunii. "In debutul acestui an au fost inregistrate doua decese avand drept cauza hipertensiunea arteriala la grupa de varsta 20-29 de ani. Pana acum cativa ani acest lucru nici nu intra in discutie, dar se vede ca regimul de viata tot mai nesanatos aduce si astfel de surprize neplacute", a precizat Lidia Onofrei, purtator de cuvant in cadrul DSP.

In topul bolilor cardiace se afla cele coronariene si accidentele vasculare cerebrale. "Principalii inamici ai inimii sunt fumatul, alimentatia necorespunzatoare, cafeaua, alcoolul, hiper-colesterolul, stresul, obezitatea si hipertensiunea arteriala. O regula de baza pentru mentinerea sanatatii inimii stabileste nivelul maxim de grasimi la 30% din totalul alimentelor consumate intr-o zi", a mai spus Lidia Onofrei.

Record negativ si la diabet

Stilul de viata tot mai nesanatos al botosanenilor face ca pe mainile medicilor sa ajunga de la an la an tot mai multi locuitori ai judetului. Raportul DSP arata ca multi dintre bolnavii cu afectiuni cronice, cum ar fi bolile inimii, diabet, tuberculoza isi pierd viata pentru ca nu respecta tratamentul prescris. Ceea ce ii ingrijoreaza pe medici este si faptul ca maladiile grave afecteaza persoane tot mai tinere, din cauza stilului de viata nesanatos. Medicii spun ca se inregistreaza o crestere ingrijoratoare in randul bolnavilor de diabet, numarul deceselor din primele noua luni ale acestui an fiind egale cu cele din tot anul 2007, un deces fiind inregistrat si la un copil de sub 14 ani. De altfel si numarul diabeticilor a depasit in acest an 10.000, pentru prima data de la monitorizarea acestor cazuri.

Reprezentantii DSP declara ca ingrijorator este faptul ca peste 100 botosaneni, bolnavi de tuberculoza sau diabet, au murit pentru ca nu au venit la timp la medic sau nu au respectat indicatiile acestuia.

Populatia este in scadere

Studiile specialistilor arata ca populatia Romaniei va scadea dramatic in urmatorii ani si va fi din ce in ce mai varstnica. Pentru anul 2050, se estimeaza ca populatia tarii noastre va numara doar 14-16 milioane de locuitori, din care doar 10% vor fi activi pe piata muncii. Nici la nivelul judetului Botosani, situatia demografica nu cunoaste un echilibru. Cifrele indica un numar mai mare de decese decat de nasteri inca de dinainte de anul 2000, iar populatia judetului nostru este intr-o continua imbatranire. De altfel, Botosani se afla de cativa ani pe un podium nedorit in tara, cu un spor natural negativ tot mai mare de la an la an.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa locul unu in lume in ce priveste rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare si, impreuna cu tarile din Federatia Rusa, inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate prin boli cardiovasculare, la barbati intre 45-74 de ani, urmate de alte tari central si est-europene. Romania ocupa primul loc in Europa la mortalitatea provocata de bolile cardiovasculare, iar Botosaniul, unul din locurile fruntase pe tara la aceasta cauza.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii