Executare de miliarde la Directia Agricola

luni, 01 noiembrie 2010, 22:15
2 MIN
 Executare de miliarde la Directia Agricola

Dupa ce au obtinut in instanta despagubiri de 500.000 de lei pentru 150 de hectare de sfecla de zahar distruse de grindina in 2006, reprezentantii societatii Franca Ve au apelat la un executor judecatoresc pentru a-si incasa banii. Acesta a pus in executare hotararea, inaintand Trezoreriei o adresa privind instituirea popririi asupra conturilor Directiei Agricole. Potrivit oficialilor institutiei insa, toate conturile sunt active. "La aceasta data niciun cont al institutiei nu este blocat. Am primit adresa de la executor, dar am transmis-o la minister pentru ca el este ordonatorul principal de credite", a declarat Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole. Reprezentantii Trezoreriei confirma primirea adresei de executare a conturilor, dar si a celei de la Ministerul Agriculturii in care se precizeaza ca nu se impune poprirea, existand un recurs pe rol. "Nu am pus in aplicare executarea conturilor pentru a studia juristii nostri cazul", a precizat Mihai Alexa, trezorier sef. 

Executorul judecatoresc Carmen Sfaiter sustine ca recursul invocat de minister nu suspenda executarea si, daca Trezoreria refuza sa puna in aplicare titlul executoriu, risca sa se transforme in debitor si sa plateasca despagubirile. "Trebuie aplicata legea si, daca nu vor bloca conturile, vor raspunde. Tertul poprit nu are dreptul de analize, ci numai instanta", a aratat executorul judecatoresc.

Marius Cristescu, administratorul societatii Franca Ve, este hotarat acum sa depuna plangere impotriva angajatilor Trezoreriei, pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti. "Maine (n.r. – astazi) voi depune plangere la Parchet. Titlul executoriu trebuie pus in aplicare de indata, asa specifica legea. Voi cere si despagubiri", a explicat Marius Cristescu. Omul de afaceri a mai spus ca in urma cu sase luni executorul judecatoresc a somat Directia Agricola sa-si achite datoria, iar cum acest lucru nu s-a intamplat, are dreptul potrivit legii sa ceara blocarea conturilor.

Solutie obtinuta dupa trei ani de procese

Procesul intre societatea agricola si institutiile statului a inceput in urma cu mai bine de trei ani, dupa ce reprezentantii guvernului in teritoriu nu ar fi respectat normele privind acordarea de despagubiri pentru culturile calamitate, pentru care exista asigurare. In  2006, Franca Ve a fost cel mai mare producator de sfecla de zahar din judet, iar, din cauza ca a pierdut productia, dar si despagubirile, si-a suspendat activitatea. Banii pe care urmeaza sa ii primeasca ar urma sa fie investiti tot in domeniul agricol, insa, din cauza litigiului, afacerea va fi mutata in judetul Suceava.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii