Finantisti reclamati pentru acte de coruptie

duminică, 15 martie 2009, 21:04
2 MIN
 Finantisti reclamati pentru acte de coruptie

Societatea HIT-AG, apartinand fratelui viceprimarului Catalin Alexa, este profilata pe constructii metalice si a intrat in insolventa, dupa ce a luat o teapa de 390.000 de lei de la IND Silva, care nu a achitat bilete la ordin emise pentru o parte dintr-o lucrare de constructie evaluata la peste 1,6 milioane de lei.

Refuzul la plata a fost inregistrat in martie 2007, la o luna dupa ce Garda Financiara a descoperit ca IND Silva prejudiciase bugetul de stat cu 11,1 milioane de lei. Garda a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani si a comunicat DGFP valoarea estimativa a pagubelor, in vederea luarii de masuri.

In iunie 2007 Fiscul avea pus sechestru pe bunurile IND Silva, iar in plangerea trimisa de reprezentantul HIT-AG catre Departamentul National Anticoruptie, Directia de Investigare  a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directia Generala Antifrauda, se arata ca in primavara 2008 Fiscul a anulat masura.

Astfel firma a putut vinde unul dintre imobile si achita datorii de 180.000 de lei catre bugetul de stat, suma fiind, insa, "de 60 de ori mai mica decat prejudiciul semnalat de Garda Financiara", cum se arata in plangere.

Din cercetarile individuale ale lui Bogdan Alexa reiese ca imobilul, FNC Leorda (Fabrica de Nutreturi Combinate), a fost vandut initial cu 480.000 de lei pentru ca ulterior sa fie revandut de mai multe ori, pretul final al cladirii ajungand la fabuloasa suma de opt milioane de lei.

Reprezentantii Fiscului resping acuzatiile

Spre sfarsitul anului 2008 Directia de Finante a anuntat dupa efectuarea unui nou control ca la firma Ind Silva s-a constatat un prejudiciu record de 23,1 milioane de lei. Fiscul s-a inscris la masa credala, insa prea tarziu, firma in cauza nemaiavand capacitatea si bunurile cu care sa plateasca nici bugetului de stat si nici celor circa 20 de creditori, lasati cu ochii in soare. "Cred ca este evidenta frustrarea noastra, in momentul in care noi suntem obligati sa inchidem portile din cauza unei tepe trase de niste escroci ce fura ca-n codru atat privatii cat si bugetul", a declarat vineri Bogdan Alexa.

Reprezentantii DGFP sustin ca procedura a fost perfect legala si ca evaziunea fiscala nu este dovedita in totalitate. "Noi am ridicat sechestrul pentru ca la data respectiva firma IND Silva avea in evidentele noastre doar o datorie de 180.000 de lei, pe care o platea. Nu am putut lua alte masuri executorii decat la finele verificarilor, cand s-a facut decizia de impunere pentru noul prejudiciu evidentiat ca atare. Insa, sincer, firma are facturi in contabilitate pentru marfa tranzactionata. E greu de demonstrat ca deducerea de TVA pe care au facut-o, s-a facut pe tranzactii fictive", a replicat vineri Doru Alupoaei, directorul general al DGFP.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii