Greva bugetarilor, decimata de frica

marți, 01 iunie 2010, 04:45
4 MIN
 Greva bugetarilor, decimata de frica

Cadrele didactice, angajatii din sanatate si cei din administratie au protestat ieri fata de masurile de austeritate decise de Guvern. Anuntata ca o greva generala, manifestarea s-a transformat la Botosani intr-un protest anemic, motivele principale fiind teama de a ramane fara slujbe, mai ales dupa presiunile facute asupra sindicatelor, dar si faptul ca la ultima greva salariile au fost scazute in educatie cu pana la 150 de lei pentru o zi. Angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta si cei ai Spitalului Judetean „Mavromati", care au protestat in semn de solidaritate cu profesorii, au fost singurii care au iesit in afara institutiei si si-au exprimat nemultumirile fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern. La Ambulanta, timp de trei minute au fost pornite toate sirenele, iar pe masini au fost puse pancarte cu inscriptia „Protest national". In plus toate autosanitarele au iesit ieri din statii cu semnalele acustice si luminoase pornite. Liliana Mateciuc, liderul Sindicatului „Ambulanta" Botosani, a explicat ca acestea solutii au fost singurele permise de lege, unitatile strategice neavand voie sa faca greva. In plus cadrele SJA au avut voie sa refuze eliberarea certificatelor de constatare a deceselor si transportul pacientilor intre spitale sau de la spital acasa. „Odata declansat acest protest national, nu se va opri decat dupa ce Guvernul va decide sa nu mai taie salariile si pensiile. Suntem foarte hotarati", a declarat Liliana Mateciuc, liderul Sindicatului „Ambulanta" Botosani. Sindicalistii au scandat impotriva Guvernului si a presedintelui cerand demisia acestora.

Angajatii Spitalului Judetean au redus ieri activitatea cu 60%, iar cateva zeci au protestat jumatate de ora in fata unitatii. Informati din timp despre greva, botosanenii au apelat la servicii medicale doar in caz de urgenta, nefiind astfel afectati de manifestare. Activitatea a fost reluata in mod normal, ieri la pranz.

Sindicatele cer solutii alternative

Si la Directia Generala a Finantelor Publice, activitatea a fost redusa la minim, angajatii asigurand doar operatiunile planificate. Desi au stat la ghisee, acestia au refuzat majoritatea operatiunilor. „Ne exprimam nemultumirea fata de decizia Guvernului de a ne taia salariile cu 25%. Se pot gasi si alte solutii pentru reducerea cheltuielilor bugetare", a declarat Andrei Paramanov, lider de sindicat. 

Aceeasi situatie a fost intalnita in majoritatea unitatilor de gen din tara.

In plus, la nivel national au fost blocate toate punctele de trecere a frontierei la granita Romaniei cu Serbia.

Activitate redusa la penitenciar

Si sindicalistii din Penitenciarul Botosani au asigurat doar o treime din activitate, respectiv paza detinutilor, transportul arestatilor si operatiunile financiar-contabile urgente. Acestia au aderat la greva,  intrucat sistemul penitenciar este subfinantat, schema de personal este acoperita in proportie de 70%, iar orele suplimentare nu sunt platite. „In tara asta e mai bine sa fii hot", a spus Radu Atodiresei, liderul de sindicat.

Angajatii Muzeului Judetean au semnat ca au facut greva, dar luni in muzee oricum nu este zi de lucru cu publicul. Angajatii de la Protectia Copilului au fost ieri in greva japoneza.

Doar 30% dintre profesori au oprit munca

Esecul grevei a fost cel mai vizibil in invatamant. Daca vineri Liga Sindicatelor din Invatamant (LSI) anunta ca la greva vor participa 1.700 din cei 3.000 de membri, ieri au intrerupt lucrul doar 1.000 de oameni, adica 30%. Practic, de vineri pana luni au renuntat la greva 700 de membri LSI. De altfel, LSI a suspendat protestul. Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) anunta vineri ca vor face greva 1.500 de persoane. Ieri Maria Tiprigan, liderul SIP, a refuzat sa prezinte date despre numarul protestatarilor, motivand ca nu face referendum in fiecare zi. S-a aratat, insa, extrem de suparata pe faptul ca LSI a oprit greva.

Au existat unitati, cum ar fi Scoala 6, Colegiul Laurian, Grupul Scolar „Dimitrie Negreanu"  unde activitatea s-a derulat normal. Nu s-au facut cursuri in scolile Braesti, Dersca, Sulita, Trusesti, Corlateni, Ipotesti, Vorniceni, Corni, Plopenii Mari, scolile 3, 8, 17, 13 Botosani. Au existat si scoli unde s-a facut greva, dar participarea nu a fost de suta la suta. Aici intra Colegiul Eminescu, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Economic. Aici au fost stabilite orare speciale, unele clase de elevi fiind chemate la scoala pentru o ora sau doua.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat ca prezenta la greva, la nivel national, a fost de 35%, respectiv 83.158 de cadre didactice, personal didactic auxiliar si nedidactic, din totalul de 242.837. Sindicatele din invatamant sustin, insa, ca peste 60% dintre membrii lor au fost in greva.

Protestele continua si azi

Sindicalistii au anuntat un miting astazi in fata Prefecturii la care este anuntata participarea a 1.000 de persoane. Acesta urmeaza dupa cele organizate ieri de pensionari, in Capitala, Brasov si Iasi. La Brasov, protestul a degenerat in imbranceli cu jandarmii. 

sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii