Haite de maidanezi innebunite de caldura

marți, 26 mai 2009, 21:26
3 MIN
 Haite de maidanezi innebunite de caldura

Chiar ieri un copil a fost dus pe brate la spital, de tatal sau, dupa ce a fost muscat de fata de un caine. Barbatul le-a declarat medicilor ca animalul a devenit brusc agresiv si l-a insfacat pe baiat. Povestea este asemanatoare altora relatate de zecile de persoane aduse la spital cu plagi muscate sau zgariate. Lucrurile sunt mult mai grave in cazul celor atacati de animalele de talie mare. Zilele trecute un copil a fost lovit cu copita in cap de calul parintilor lui. Acesta a intrat in coma si a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie din Iasi, pentru a fi supus unei interventii chirurgicale.

Medicii unitatilor de urgenta sustin ca au observat o crestere a numarului de cazuri de acest fel, printre pacienti aflandu-se si victime ale animalelor de companie. Numai in weekend-ul trecut, 10 botosaneni au ajuns la spital, dupa ce pisicile sau cainii i-au zgariat sau si-au infipt coltii in picioarele lor. Chiar daca ranile nu sunt de speriat, medicii au trebuit sa le acorde ingrijiri de urgenta si tratament specific impotriva turbarii.

"Rabia poate fi foarte usor transmisa si de animalele de companie, daca acestea intra in contact cu alte animale de strada la care riscul infectarii este mult mai mare. In cazul neprezentarii la medic in cel mai scurt timp de la o muscatura pacientul nu mai poate fi salvat de medici, dupa ce s-a instalat virusul turbarii", a precizat Petre Radauceanu, medic sef in cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean.

Victimele trebuie sa se prezinte de urgenta la medic

Ajunsi pe patul de spital, oamenii le iau apararea cainilor si pisicilor si spun ca animalele sunt in general jucause si pasnice si ca doar in aceasta luna sunt mai agresive, in special din cauza incalzirii vremii, dar si a faptului ca sunt in perioada de imperechere, lucru confirmat si de veterinari. "Lipsa apei, caldura excesiva, fac animalele sa devina irascibile si extrem de agresive. Din acest motiv proprietarii sunt sfatuiti sa le tina la locuri racoroase, bine aerisite si cu apa la discretie, iar in privinta animalelor fara stapan este recomandabil sa fie evitate pe cat posibil, mai ales grupurile de caini, chiar daca par cuminti si prietenosi", a precizat un medic veterinar botosanean.

Specialistii le recomanda botosanenilor atacati de animale sa se prezinte imediat la spital, pentru a nu risca infectarea ranilor si eventuale complicatii provocate de acest lucru. "Periculoasa poate fi si plaga pe care o creeaza muscatura unui animal. Tratata necorespunzator sau netratata, aceasta se poate infecta si duce la complicatii mult mai mari. Este destul de ingrijorator faptul ca au ajuns in Urgente foarte multe persoane in ultimele saptamani, de cand temperaturile au crescut brusc", a mai spus Petre Radauceanu.

Autoritatile isi propun sa stranga de pe strazi 2.500 de caini

Aproape 500 de persoane au primit anul acesta ingrijiri medicale, dupa ce au fost atacate de animale, pericolul principal reprezentandu-l cainii fara stapan. O comparatie cu anul trecut arata ca acelasi numar de victime era inregistrat in 2008 pana in august. Autoritatile recunosc ca fenomenul inmultirii cainilor fara stapan a fost scapat de sub control la inceputul anului trecut, odata cu aparitia legii ce a interzis eutanasierea.

In asteptarea unor norme de aplicare pentru a demara macar sterilizarea patrupedelor, municipalitatea a putut doar sa stranga de pe strazi cainii agresivi. In urma cu cateva zile, insa, Primaria a contractat o firma care sa adune comunitarii si sa-i predea la padocurile care au fost marite in acest sens. Municipalitatea se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa fie capturate peste 2.500 de patrupede.

Pana ce masurile edililor isi vor dovedi utilitatea, sume importante din bugetul sanatatii se duc pe tratamente antirabice. Potrivit oficialilor Directiei de Sanatate, contravaloarea acestora a depasit anul trecut 150.000 de lei, suma de doua ori mai mare decat cea cheltuita in acelasi sens in 2007. Costul unui vaccin antirabic este de 200 de lei, insa in aceasta valoare nu este prinsa plata asistentelor, a consumabilelor si a altor cheltuieli adiacente.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii