Imbolnavit mortal din cauza dorului de mama

marți, 24 februarie 2009, 22:59
2 MIN
 Imbolnavit mortal din cauza dorului de mama

Nivelul glicemiei lui Ionut D. din Stiubieni era atat de scazut incat un analizor ultraperformant a fost decalibrat de sangele lui. 

"A fost adus intr-o stare deosebit de grava. A fost internat rapid la Sectia de terapie intensiva si s-a trecut la stabilizarea pacientului si stabilirea unui diagnostic de certitudine. Analizele pur si simplu au decalibrat analizorul, care este de ultima generatie", a precizat Livia Mihalache, managerul general al Spitalului de Copii Botosani.

Potrivit analizelor, copilul avea o glicemie de sub sase miligrame la 100 de mililitri de sange, in conditiile in care parametrii normali la o analiza de laborator trebuie sa fie intre 111 si 135 de miligrame la 100 de mililitri. Desi s-au depus toate eforturile pentru a fi stabilizat, acesta a murit la nici doua ore de cand a fost adus in spital.

Primele detalii ale anchetei efectuate de medici arata ca baiatul prezenta simptome specifice diabetului de aproximativ doua luni, insa nu i s-au efectuat analize medicale si nici nu a fost implicat la programul de evaluare a starii de sanatate. Avand in vedere ca stresul este un factor determinant in declansarea diabetului, medicii acuza indirect si familia de aceasta situatie, copilul fiind chinuit de dorul mamei plecate la munca in Italia.

"Ne-am interesat si parintii nu sufera de diabet, ca sa putem spune ca a fost o mostenire genetica. Este un fapt stiut ca stresul este un factor important, iar faptul ca baiatul era departe de parinti a constituit un stres foarte mare, desi uneori cei din jur nici nu realizeaza acest lucru. Efectul devastator al bolii a fost declansat se pare de o banala viroza respiratorie, care l-a adus pe baiat in coma diabetica", a mai spus managerul Spitalului de Copii.

Tot mai multi copii sufera de diabet

In judet, 33 de copii sunt in acelasi pericol ca si baiatul din Stiubieni, ei fiind diagnosticati cu diabet. "Copiii sunt extrem de expusi unei come diabetice pentru ca ei nu respecta tratamentul intocmai. Cu toata aparatura din lume, aproape 40% din comele diabetice nu pot fi salvate, deci vorbim despre o afectiune extrem de grava. De aceea este bine ca atunci cand copilul prezinta semne, precum sete excesiva, gura uscata, urinare frecventa sau foame mare, parintii sa-l duca urgent la medic", a precizat Dumitrita Mihailovici, medic in cadrul DSP.

De la an la an numarul copiilor diagnosticati cu diabet este tot mai mare. Daca in 2007 erau inregistrate 25 de cazuri, dintre care trei nou aparute, anul trecut au fost 33 de copii pana in 14 ani cu diabet, cu opt cazuri noi luate in evidenta. Si numarul total de diabetici a crescut de la 7.112 in 2006 la peste 9.500 anul trecut.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii