Indiferenta Politiei soldata cu victime

vineri, 18 septembrie 2009, 20:59
5 MIN
 Indiferenta Politiei soldata cu victime

Anul trecut, pe 6 mai, Cristian Prisacaruta de 38 de ani, din Draguseni a fost pradat de niste romi intr-un bar din Saveni. Hotii i-au luat atunci telefonul mobil, portofelul si agenda personala. Inconjurat, barbatul a crezut ca singura solutie pentru a evita alte incidente este sa urce la volanul masinii sale si sa mearga la Politie. Zis si facut. A depus plangerea, s-a intors cu agentii de Politie la fata locului, le-a indicat cine sunt hotii, dar cu toate acestea nu au fost luate niciun fel de masuri. Dupa ce a revenit la sediul Politiei Saveni, unul dintre agenti s-a gandit ca barbatul ar trebui sa dea seama pentru deranj si l-a pus sa sufle in etilotest. Cum intre timp Cristian Prisacaruta bause de ciuda, aparatul a indicat o concentratie de 0,27 miligram pe litru alcool pur in aerul expirat, iar agentul i-a intocmit proces verbal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Asa se face ca, desi pradat, barbatul s-a ales mai intai cu o amenda de 450 de lei si permisul retinut.

Cristian Prisacaruta a contestat masura in instanta, dar, in ciuda argumentelor invocate, instanta a respins plangerea ca nefondata. Cum anul acesta hotararea a ramas definitiva si irevocabila, la mijlocul lunii august barbatul a trebuit sa predea permisul. A facut insa gafa sa urce la volan pentru a-si duce muncitorii acasa. Prins de data aceasta de politisti, s-a ales cu un dosar penal pentru conducere in perioada de suspendare. Pradat, amendat si cu dosar penal, barbatul a ajuns sa se intrebe acum daca nu cumva era mai bine sa nu fi mers la politie. Asta cu atat mai mult cu cat cei care l-au furat atunci nu au fost prinsi nici pana in ziua de azi, furtul reclamat de el figurand si in prezent cu "autori neidentificati". "Traiam cu impresia ca politistii sunt oamenii legii, dar m-am convins ca nu este asa. E ca si cum ai merge la medic cu un picior rupt, iar el iti rupe si celalalt picior", spune Cristian Prisacaruta.

Comisarul Manuela Ieremie, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), a replicat ca s-a aplicat legea. "Nu cred ca trebuia sa se treaca cu vederea ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice", a replicat. Principiul, corect din punct de vedere legal, ar fi trebuit aplicat si in cazul hotilor care l-au pradat pe barbat, dar cum acestia sunt inca liberi, legea pare sa nu fie aplicata cu aceeasi rigoare.

Incident ignorat de oamenii legii

Cazurile nu se opresc aici. Alti politisti se fac ca nu vad ce se intampla in jur, sperand ca in acest fel nu vor fi nevoiti sa intervina. I s-a intamplat si fotoreporterului "Monitorul" care, ajuns la locul unui accident rutier, a fost bruscat de un individ chiar in prezenta oamenilor legii. In plus, exista si politisti care isi cer scuze de la cei pe care ii sanctioneaza aruncand vina pe sefi. Altii deconspira numele celor care i-au chemat asa incat cel amendat se poate razbuna oricand pe acestia. E cazul administratorului unei societati care anul trecut a sesizat Politia ca romii isi fac de cap in fata magazinului sau. A doua zi, geamurile magazinului au fost sparte. Un alt botosanean care a anuntat Politia ca vecinul sau asculta manele cu volumul la maxim a fost batut mar dupa ce barbatul amendat a aflat, tot de la politisti, cine a facut sesizarea. Un alt botosanean, caruia i-a fost furata sigla de pe masina, a auzit la stiri ca a fost prins hotul, iar pagubasii erau invitati sa-si recupereze obiectele de la Politie. A mers si el dar, pentru ca nu a gasit-o, a vrut sa faca o sesizare. Politistul aproape ca l-a implorat sa renunte ca nu cumva sa se aleaga cu un nou dosar cu "autori neidentificati".

Toate acestea se intampla pentru ca, spun politistii, legiuitorul a prevazut ca orice proces verbal trebuie intocmit in prezenta unui martor, numele acestuia fiind consemnat pe procesul verbal. Astfel, cand cel amendat primeste sanctiunea, el vede si cine este martorul. In situatia in care politistul nu trece niciun martor este viciu de procedura, iar procesul verbal este nul. La fel se intampla daca cineva depune plangere penala impotriva unui agresor.

La finalul anchetei, indiferent de rezultat, prin rezolutia procurorului i se comunica individului toate datele de identitate, inclusiv adresa de domiciliu a celui care a depus plangerea. Iar ca tabloul sa fie complet, trebuie spus ce calvar trebuie sa indure cineva care este martor intr-un dosar. Pe langa faptul ca este audiat in calitate de martor, odata cu avansarea anchetei este citat la Parchet, iar mai apoi si in instanta. Iar daca face greseala sa nu dea curs invitatiilor, se poate trezi cu mandat de aducere sau cu o amenda. Injurat, purtat pe drumuri, amenintat, omul cu simt civic prefera sa nu se mai implice. Astfel, nimeni nu mai vrea sa fie martor, iar cand asista la o infractiune intoarce privirea.

Zeci de angajati ai IJP sanctionati pentru neglijenta

Desi efectele se vad cu ochiul liber – imaginea institutiei stirbita, omul simplu indepartat de politist, iar politistul ramas fara martor, cei din conducerea IJP incearca sa minimalizeze fenomenul. "Eu le-am cerut de fiecare data politistilor fermitate in aplicarea legii, dar nu accept abuzurile. Aceste aspecte nu fac parte din conduita lor profesionala. Cand avem astfel de sesizari si trebuie sa recunosc ca mai exista oameni care se plang inclusiv in timpul audientelor de atitudinea unor politisti, eu, ca inspector sef, dar si sefii nemijlociti, suntem obligati sa intervenim si sa luam atitudine. Oricum, numarul unor astfel de sesizari este foarte mic", a spus Viorel Serbanoiu, seful IJP. Totusi, in fiecare an, zeci de politisti sunt sanctionati disciplinar pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu si pentru lipsa solicitudinii fata de cetatean.

In schimb, comisarul sef Catalin Radu, seful Politiei municipiului Botosani, spune ca acesta este si efectul procedurilor obligatorii prevazute in codul penal sau de alte acte normative. In unele state, cum ar fi Olanda sau Germania, politistii nu au nevoie de martori la incheierea unui proces verbal, iar in alte tari precum Anglia, martorul da o singura declaratie la politie este recunoscuta si de instanta. "Solutia ar fi simplificarea procedurilor, care ar veni atat in sprijinul cetateanului cat si al politistului, procurorului sau a instantei intrucat prin eliminarea reaudierilor se scurteaza timpul de solutionare a dosarelor", spune Catalin Radu.

Potrivit acestuia, politistii au facut mai multe propuneri pentru modificarea legislatiei, dar acestea s-au pierdut in noianul de proiecte. Asta pentru ca drumul amendamentelor este destul de sinuos – Inspectorat General, Minister de Interne, Comisie juridica, Parlament – fiecare institutie facand o triere a amendamentelor. "Asa se explica de ce niciuna dintre variantele propuse de noi nu a dus la simplificarea procedurii", a spus comisarul sef Catalin Radu.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii