Judet sustinut de 54.000 de persoane

miercuri, 12 mai 2010, 20:14
2 MIN
 Judet sustinut de 54.000 de persoane

Datele Directiei Judetene de Statistica (DJS) si ale Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) arata ca din cele 154.800 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, doar 54.951 sunt inregistrate cu carte de munca, ceea ce reprezinta 35% din populatia activa. In contextul in care pe langa cei 54.951 de salariati sunt si 11.636 de someri, se ridica problema asupra modului in care reusesc sa se intretina cele aproximativ 90 de mii de persoane care figureaza ca fara ocupatie. Singurele posibilitati in ceea ce-i priveste pe acestia ar fi munca la negru si munca peste hotare in tari precum Italia, Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, acordarea de ajutoare sociale si varianta ca acestea sa fie intretinute de persoane care muncesc.

Unii obtin venituri prin valorificarea terenului indiferent de forma si sunt considerati lucratori familiali neremunerati. De asemenea, unele venituri ale botosanenilor se compenseaza si din ajutoarele sociale de stat. In judet sunt aproximativ 6.000 de astfel de cazuri cand oamenii sunt platiti chiar daca stau acasa, insa in anii trecuti erau si cate 10.000 de beneficiari. Potrivit legii, in schimbul sumelor de bani, asistatii social ar trebui sa presteze ore de munca in folosul comunitatii. Valoarea ajutorului social creste in functie de numarul de membri pe care ii are o familie. Acesta poate fi cuprins intre 195 si 390 de lei. Pe langa sprijinul acordat de stat, o familie poate beneficia de mai multe tipuri de alocatii sau ajutoare de urgenta, iar pe timp de iarna de ajutoarele la incalzire. Toate acestea, adunate, constituie o suma prin care unii asistati social pot primi mai multi bani decat un angajat care lucreaza pe un salariu mediu, insa in ultimele zile s-a anuntat diminuarea drastica a cuantumului unor ajutoare, sau chiar si anularea unora.

Oferta de locuri de munca este in scadere

Domeniile de activitate pentru care muncesc majoritatea botosanenilor sunt agricultura, constructiile si confectiile. "Botosaniul a fost, este si va fi un judet cu deosebit de mari probleme. Lucrurile stau prost si nu prezinta nicio perspectiva pentru viitorul apropiat. Forma de evaziune fiscala face ca economia sa fie asa", a declarat Gheorghe Sorescu, economist. Punctul sau de vedere a vizat si faptul ca in momentul in care Romania va iesi din criza, Botosaniul va fi ultimul care va depasi acest prag.

Oferta locurilor de munca este mereu in scadere. De la luna la luna, tot mai putine joburi sunt disponibile pentru someri, iar majoritatea sunt pentru specialistii in constructii, unde se cer, pe langa pricepere, studii si o experienta de peste trei ani. Potrivit specialistilor in economie, un judet echilibrat are o industrializare mult mai dezvoltata si o populatie care munceste si lucreaza in mediul urban de aprocimativ 45%, adica cu cel putin 10% in plus fata de Botosani.

Botosaniul este printre judetele care are printre cei mai multi oameni fara locuri de munca. In judet sunt 448.423 de persoane, dintre care 115.461 pensionari si 78.000 de elevi.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii