Medicamente scumpite de devalorizarea leului

duminică, 01 februarie 2009, 21:45
2 MIN
 Medicamente scumpite de devalorizarea leului

"De la 1 februarie, singura modificare in calcularea preturilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro la patru lei. Din acest motiv o crestere a preturilor in prima faza este inevitabila", a declarat o farmacista din Botosani.

Actuala majorare va fi valabila doar doua luni, pana cand va intra in vigoare ordinul privind recalcularea in functie de cel mai mic pret CIP (de intrare in tara) din 12 tari europene. Atunci pretul medicamentelor ar putea scadea. Astfel, importatorii vor fi obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fie sanctionati prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate.

Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sanatatii privind Normele de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, aflat in dezbare publica, pretul de producator este propus de detinatorul APP (n.r. – autorizatia de punere pe piata). Pretul trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista tarilor cu care se efectueaza comparatia.

Tarile UE cuprinse in lista sunt Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania. Potrivit farmacistilor, cel mai afectati vor fi si cei mai saraci dintre pacienti, adica pensionarii, care alcatuiesc grosul bolnavilor cronici in judetul nostru. Preturile la medicamentele pentru afectiunile cronice vor creste automat si astfel valoarea pe care acestia vor fi nevoiti sa o suporte din propriul buzunar va fi mai mare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii