Medicii de familie ameninta cu greva

duminică, 29 martie 2009, 20:42
3 MIN
 Medicii de familie ameninta cu greva

Medicii de familie arunca sistemul sanitar in criza. Dupa ce la mijlocul lunii februarie au renuntat in ultima clipa la decizia de a intra in concediu, acum ameninta ca nu vor semna contractul cadru pe 2009. Cu alte cuvinte, de la 1 aprilie niciun pensionar nu va mai beneficia de retete compensate, iar consultatiile la medic vor fi platite. „Medicul se va duce la cabinet, pentru ca isi va face datoria si de om si de medic, pentru a asigura urgente. Dar nu va putea prescrie retete gratuite si compensate si consultatiile vor fi contra cost. In conditiile actuale nu avem nicio garantie ca serviciile pe luna mai vor fi platite", a spus Paul Serban, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Botosani.

Reactia medicilor a venit dupa ce ministrul Sanatatii a declarat ca ministerul a tinut cont de recomandarile medicilor de familie in redactarea documentului cu principiile generale de desfasurare a activitatii de medicina primara. Medicii il contrazic, insa, un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei si Patronatului National de Medicina Familiei aratand ca propunerile lor nu se regasesc in contractul cadru, care, dimpotriva, contine prevederi ce ingreuneaza activitatea cabinetelor. Documentul arata ca, desi la sedinta cu reprezentatii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 16 februarie s-a stabilit ca vor exista intalniri pentru discutia contractului cadru si a normelor metodologice, factorii de decizie din sanatate "nu au dorit" aceste intalniri. "Ei in fiecare an publica pe site contractul spre dezbatere, dar dau copy-paste la niste sugestii de-ale noastre si lasa tot ce propun ei. Ne iau tot mai multe drepturi si introduc obligatii", a precizat Paul Serban.

O alta nemultumire este ca medicii de familie sunt obligati sa lucreze in centrele de permanenta, in afara programului de lucru. "Pana acum spuneau ca putem sa lucram in centre, acum suntem obligati. Sunt si eu curios de unde vor scoate bani sa ne plateasca. Suntem peste 11.000 de medici si ar trebui sa primim fiecare intre 1.700 si 1.900 de lei pentru acest serviciu", a mai spus Paul Serban.

Medicii contesta reducerea veniturilor

Medicii de familie mai sustin ca reducerea procentului alocat lor din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate va duce la falimentarea unor cabinete. In plus, medicii sustin ca, prin eliminarea unor servicii platite distinct in urma modificarii raportului "per capita / per servicii", sunt diminuate veniturile cabinetului. Ei nu sunt de acord nici cu penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23.000 de puncte anual si cu impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale. "In trimestrul I nu a crescut populatia Romaniei atat de mult astfel incat capitatia sa creasca si valoarea punctului sa ramana aceeasi. Noi nu putem lucra gratis", a precizat Paul Serban.

Desi nu exista inca vreun anunt oficial ca de la 1 aprilie se va continua cu acte aditionale, aceasta pare a fi unica solutie pentru ca sistemul sanitar sa nu intre in cea mai mare criza de dupa Revolutie. Daca aceste acte aditionale vor fi introduse pana maine, medicii isi vor continua activitatea.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii