Mii de botosaneni evita medicii din judet

luni, 23 martie 2009, 01:06
3 MIN
 Mii de botosaneni evita medicii din judet

Nu din cauza fitelor, ci de nevoie, multe din unitatile din judet confruntandu-se cu o lipsa acuta de specialisti, aparatura sau folosind proceduri invechite. 

Acest fapt reiese chiar din declaratia unuia din botosanenii care s-au tratat in alte judete. „Nu sunt medici in Botosani care sa trateze ce am eu, lipomatoza (n.r., o afectiune caracterizata prin acumulari de pungi de grasime sub piele ), mai ales ca am si alte boli, asa ca m-au trimis la Iasi. La Botosani se tot lauda ca vor mai face cate ceva prin spitale, insa nu se face nimic. Cel mai bine e acasa, sa n-ai treaba nici cu medicii, nici cu popa", a spus facand haz de necaz Mihai Gherman de 52 de ani din Dorohoi.

Anul trecut in spitalele din Iasi au fost internati peste 9.000 de botosaneni. Daca acest numar s-a mentinut constant in ultimii doi ani, situatia s-ar putea schimba in 2009, ca urmare a mediatizarii cazurilor de la Slatina si Satu Mare, dar si a faptului ca multi medici din spitale mai mici prefera sa nu-si mai asume responsabilitatea pentru cazuri mai complicate. "Este evidenta cresterea numarului de pacienti din alte judete. Numai in ultimele saptamani, acest numar a crescut cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada din 2008", a precizat conferentiar doctor Diana Cimpoesu, medic sef in cadrul UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sfantul Spiridon" Iasi.

Conform datelor conducerii unitatii, aproximativ jumatate din pacientii din clinicile de chirurgie si inca 25% dintre cei care se interneaza in clinicile medicale provin din alte judete, mai bine de un sfert din acestia fiind botosaneni. Si in Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul "Sfantul Spiridon" multe saloane sunt pline cu botosaneni, specializarea neregasindu-se in spitalele din judet. Si la Spitalul de Neurochirurgie ajung tot mai multi pacienti din Botosani, Bacau sau Galati. „Sunt multe accidente vasculare-cerebrale si accidente rutiere grave. Daca inainte aveam 10-20 de pacienti din alte judete pe garda, acum avem si 30-35", a precizat Romeo Chelariu, medic primar UPU in cadrul Spitalului de Neurochirurgie.

Faptul ca sunt asaltati de cazuri grave trimise din afara judetului i-a determinat pe ieseni sa recurga la actiuni mai putin obisnuite, acestia ajungand sa-si roage colegii botosaneni sa cantareasca mai bine luarea deciziei de a trimite un bolnav la Iasi si momentul cand o fac, pentru ca daca unii ajung fara motiv, altii ajung prea tarziu. "Unii medici din Botosani ar trebui sa-si revizuiasca cunostintele despre patologia unor afectiuni si sa stabileasca din timp un diagnostic corect, sa dirijeze pacientii la noi intr-un interval de timp in care sa mai putem face ceva cu bani putini si o perioada de refacere scurta", a precizat profesor doctor Carmen Vicol, sefa clinicii de chirurgie maxilo-faciala de la Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi.

Investitiile in sistemul sanitar nu atrag tineri in judet

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) nu pot explica de ce medicii nu doresc sa vina in judet, mai ales ca anul trecut au fost facute investitii masive. Avand in vedere ca la concursul de angajare s-au inscris doar doua persoane, dar si eventualele pensionari, tot mai multe posturi vor ramane neacoperite.

"E dureros, dar asta este realitatea. Ori nu au avut posibilitatea de a se informa din timp, ori nu este interesant Botosaniul. Cunosc si medici absolventi din Botosani, care nu au dorit sa se inscrie. Ce inseamna doar doi medici la 60 de posturi vacantate?", a precizat Ecaterina Chihaia, director interimar al DSP.

O posibila cauza a dezinteresului fata de Botosani ar fi aceea ca medicii tineri prefera un post in umbra unui profesor universitar, unde chiar daca nu castiga foarte bine, invata mai mult.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii