Mii de bugetari in proces cu statul

joi, 09 septembrie 2010, 04:54
3 MIN
 Mii de bugetari in proces cu statul

Sistemul sanitar botosanean a fost unul dintre sectoarele „bombardate" cu procese. Cele mai multe actiuni au vizat acordarea unor sporuri – sporul de post, sporul de grad profesional sau sporul de chirurgie care, in unele situatii, ajungeau la 50% din leafa. Pe rolul instantei au mai ramas circa 10 procese cu angajatii care au solicitat marirea salariilor in urma evaluarii profesionale. „In prezent sunt cateva actiuni care vizeaza alinierea salariilor pentru infirmiere care au absolvit studii superioare, dar au ramas cu salariile pentru studii medii", a spus Octavian Dumitru, liderul Sanitas, care a adaugat ca cele mai multe procese au fost in 2009, cand s-au deschis peste 260 de litigii.

El sustine ca, in urma actiunilor promovate in instanta, s-a ajuns la o situatie curioasa, persoane incadrate pe aceleasi functii si cu aceleasi studii avand venituri diferite. „Cel mai bun exemplu este al unor asistente medicale care s-au aflat in concedii de crestere a copilului si au ramas cu veniturile din ultima luna de activitate. Acum trebuie sa deschidem procese pentru recalcularea salariilor, diferentele fiind de pana la 150 de lei", a adaugat Octavian Dumitru.

In schimb, la Directia de Sanatate Publica, procesele institutiei cu proprii angajati s-au imputinat. Multe dintre cauzele aflate pe rolul instantei vizau neprimirea unor sporuri dar, pentru ca noua lege a salarizarii nu mai prevede aceste drepturi, instanta a considerat ca intampinarile sunt nejustificate, iar actiunile au fost respinse.

Sindicalistii au cerut egalizarea salariilor

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI), a declarat, de asemenea, ca aproximativ 90% dintre cei 3.100 de membri de sindicat au procese cu Ministerul Educatiei pe problema majorarilor salariale, iar mai bine de trei sferturi dintre ei au castigat aceste actiuni. „Acum pe rol mai sunt circa 300 de actiuni. Unele au trecut de Tribunal si urmeaza sa vedem daca va fi formulat recurs", a declarat Liviu Axinte, precizand ca o parte dintre procese vizeaza obtinerea ajutorului financiar de 100 de euro pentru cumpararea de material didactic, in unele scoli acesta achitandu-se in limita a 150 de lei. LSI a castigat si procesele prin care s-a solicitat majorarea salariilor cu 33% pentru perioada octombrie 2008 – decembrie 2009. Fiecare cadru didactic ar fi urmat sa primeasca echivalentul a cinci salarii dar, pentru a nu aparea diferente intre profesori, Federatia Educatiei Nationale a cerut Guvernului ca toti profesorii sa primeasca majorarile, nu doar cei care au castigat in instanta. In plus, SIP si LSI se pregatesc sa conteste in instanta reducerea cu 25% a indemnizatiilor de concediu.

Sume esalonate pe trei ani

Si in justitie procesele au fost la moda. Magistratii, personalul auxiliar si grefierii au solicitat sporurile neplatite ani de zile – spor anticoruptie, spor de mediu, spor de risc ori de calculator, toate actiunile fiind castigate, ultimele sume restante fiind platite in primavara. Astfel de procese castigate au mai avut ca obiect prima de concediu, sporul de vechime, coeficientii de multiplicare, sporul de specializare, de periculozitate, de confidentialitate si suprasolicitare.

Si sindicalistii din Politie au actionat in instanta Ministerul Administratiei si Internelor pentru plata primelor de vacanta din perioada 2002 – 2003. Potrivit liderului Sindicatului politistilor si personalului contractual (SPPC), Todirita Vartolomei Craciun, politistii ar fi castigat in medie intre 800 si 1.000 de lei. Banii ar fi trebuit incasati in primavara, dar Guvernul a esalonat plata drepturilor restante pe o perioada de trei ani. In 2011 se vor plati 34% din bani, 33% in 2012, iar in 2013 restul de 33%.

Noi actiuni pregatite de salariatii de la stat

In prezent, cea mai mare parte a proceselor aflate pe rolul instantelor sunt initiate de angajatii de la Protectia Copilului, care incearca sa obtina o parte din drepturile pierdute in urma negocierii contractului colectiv de munca, cum ar fi „masa calda" si „refacerea capacitatii de munca". La acestea se vor adauga actiunile pe care bugetarii le anunta pentru recuperarea reducerii salariale cu 25%  aplicata din iulie. Printre cei care au anuntat astfel de actiuni sunt cei din invatamant, sanatate si politie, in total fiind vorba de aproape 9.000 de bugetari.

sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii