Mii de rau-platnici scapa de datorii

vineri, 17 septembrie 2010, 07:25
3 MIN
 Mii de rau-platnici scapa de datorii

Datoriile populatiei la Termica au ajuns la 20,8 milioane lei (208 miliarde de lei vechi), suma care include si penalitatile. Debitele asociatiilor de proprietari care inca nu au predat incasarea la Termica se ridica la 13 milioane de lei, in timp ce restantele celor cu contract direct cu Termica se ridica la 7,8 milioane de lei. Termica este pe cale sa se inchida, consilierii votand pentru infiintarea noii societati Modern Calor. La Termica vor ramane aproximativ 50 de angajati pentru a se ocupa de recuperarea datoriilor. Dupa ce va fi declarat falimentul, de recuperare se va ocupa lichidatorul judiciar.

Termica este unicul furnizor de servicii din Botosani care nu-si incaseaza direct contravaloarea acestora de la populatie, incasarea printr-un intermediar fiind una dintre cauzele acumularii unor restante uriase.

O alta cauza este ca sistemul nu permite debransarea individuala. Furnizorul nu s-a indreptat impotriva clientilor, deoarece a facut faca tot posibilul pentru a-i mentine, ca sa mai poata spera la finantarea europeana de 36 milioane de euro necesara modernizarii sistemului. Aceasta practica paguboasa a contribuit la ingroparea producatorului de energie termica in datorii, iar clientii buni platnici au cerut debransarea pentru a fi siguri ca pot avea oricand agent termic, dar si pentru a-si asigura confortul termic in functie de posibilitatile financiare. 

In prezent doar 13.600 de apartamente, dintr-un total de peste 32.000, mai depind de sistemul centralizat. Cei mai multi dintre clientii Termica sunt familii care au adunat datorii uriase si care nu au fonduri pentru a-si achizitiona centrale.

Bani ingropati in Termica

De anul trecut, a fost demarata campania de preluare a incasarii de la populatie. Procesul este unul greoi, unele asociatii refuzand si acum sa renunte la serviciu. Dintre cele 70 de asociatii din zona unitara de termoficare, pe fondul datoriilor acumulate, 16 au fost date in judecata. Aceeasi masura a vizat si peste 600 de persoane fizice. Niciun botosanean nu a ramas fara locuinta in urma proceselor.

Claudiu Ursache, director economic al Termica, recunoaste ca abia in ultimii trei ani s-a insistat pe actionarea in judecata a rau platnicilor. Potrivit viceprimarului Catalin Alexa, sprijinul de care beneficiaza Termica se explica prin aceea ca, potrivit legii, „serviciul public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitati publice". Pe acest principiu, societatea a incasat anual zeci de miliarde de lei vechi in contul subventiilor, insa a continuat sa adune datorii la bugetul de stat si nici nu s-a reusit implementarea unui ritm mai bun de incasare de la populatie.

Amenintari cu vanzarea caselor

Nici datornicii la Apa Grup nu se grabesc sa-si plateasca datoriile. Juristii societatii recunosc ca multi botosaneni cred ca vor scapa de datorii pentru ca societatea Apa Grup se va inchide. „O sa resimtim o scadere a incasarilor dupa ce activitatea va fi trecuta pe noul operator, insa nimeni nu va scapa de datorii", a declarat Albert Tanase, jurist. Acesta a avertizat ca se va solicita executorilor judecatoresti transformarea popririlor in executari imobiliare. „Numarul imobilelor care vor fi scoase la vanzare va fi intr-o continua crestere", a mai adaugat Albert Tanase.

Apa Grup nu a reusit sa valorifice niciun apartament dintre cele 100 la care au inceput procedurile de executare silita. In cazul a 32 de apartamente s-au incheiat angajamente de plata si clientii au platit datoria in rate. Celelalte apartamente nu se vand din cauza pietei imobiliare. Executorii judecatoresti sunt obligati sa scoata la vanzare imobilele la pretul de referinta si astfel sunt cazuri in care s-au organizat mai multe runde de licitatii insa nu au aparut cumparatori.

In prezent operatorul de apa are de recuperat 17 milioane lei, dintre care 10 milioane lei de la populatie si agenti economici. Reprezentantii societatii spun ca masurile extreme vor fi aplicate la populatie, spre exemplu, unde s-au acumulat datorii mai mari de 1.000 de lei, situatie in care se afla peste 2.500 de familii. Cele mai mari probleme sunt intampinate la chiriasii Consiliului Local.

Ambele societati vor disparea

Termica a fost infiintata pe 1 aprilie 2000, prin fuziunea societatilor CET si Termodistributie. In vara acestui an a fost infiintata societatea Modern Calor, care va prelua intreaga activitate a Termica, mai putin obligatia de a plati la bugetul de stat datoriile care au ajuns la aproximativ 1.000 de miliarde de lei vechi. 

Apa Grup a fost infiintata in 2004 dupa ce a preluat patrimoniul RAJ "Apa". In prezent societatea figureaza cu datorii la stat de peste 70 milioane de lei insa se intentioneaza transferarea activitatii pe o noua societate, Nova Apa Serv, care ar trebui sa fie activa din aceasta toamna.

Sursa: Monitorul de Botosani

 

Comentarii