Milioane de la stat risipite pe expertize

joi, 26 martie 2009, 22:10
3 MIN
 Milioane de la stat risipite pe expertize

O serie de documentatii de care Consiliul Judetean va avea nevoie in acest an reprezinta o adevarata mana cereasca pentru societatile care lucreaza in domeniu. Sumele alocate de consiliu pentru studii de fezabilitate, expertize si proiecte tehnice cumuleaza multe sute de mii de lei, bani care s-ar injumatati daca serviciile respective ar fi solicitate de un privat.

Spre exemplu, un studiu de fezabilitate (SF), care sa includa indicatorii tehnico-economici si necesitatea investitiei in vederea montarii unei centrale termice la Galeriile de Arta "Stefan Luchian" costa 7.000 de lei. Studiul nu este tot una cu proiectul tehnic si nici nu include avizele ulterioare. Galeriile in cauza au peste 100 de metri patrati, iar montarea unei centrale termice nu necesita un studiu complicat.

Antonela Patrascu, director executiv in cadrul Consiliului Judetean, a motivat suma de 7.000 de lei prin faptul ca a fost ceruta de Muzeul Judetean. "Ei au solicitat, noi i-am alocat. Ei fac achizitia", a declarat inginerul. Lucia Parvan, directorul muzeului in custodia caruia se afla Galeriile, a explicat ca nu stie cat costa un SF si ca oricum va organiza o cerere de oferta pentru achizitia acestuia.

La Unitatea Medico-Sociala din Sulita tot un SF vizand grup sanitar, bucatarie si spalatorie si izolare termica a cladirilor poate costa 40.000 de lei. Tot la capitolul studiilor de fezabilitate, o documentatie pentru restaurarea si valorificarea "Casei Ventura" poate ajunge 328.000 de lei, iar expertiza tehnica si studiul de fezabilitate pentru reabilitarea si valorificarea Complexului Monahal Cosula are alocati 500.000 de lei.

Reprezentantii consiliului au explicat ca aceste documentatii pot costa foarte mult daca sunt facute pentru a fi depuse in vederea accesarii fondurilor structurale. Varianta este veridica, insa contrazisa de faptul ca societatile de proiectare au preturi diferite in functie de provenienta banilor. Prima intrebare pusa de un angajat al unei firme din domeniu este "De unde aveti banii? De la stat sau sunt ai dumneavoastra?". Asa am aflat ca SF-ul care se cauta la Sulita poate fi facut cu cateva mii de lei daca e din bani locali si poate costa zeci de mii daca sumele vin de la darnicul buget de stat.

Si pentru drumuri sunt prevazute sume uriase

Podurile sunt tot o sursa de venit consistenta pentru proiectanti. Pentru fiecare din cele cinci poduri – de pe drumuri judetene – propuse pentru reabilitare, s-a aprobat minim 50.000 lei de proiect. Si alocarile pentru documentatia necesara reabilitarii unor drumuri judetene sunt o adevarata oferta pentru firmele de profil. Consiliul scoate in acest an la licitatie opt astfel de expertize, documentatii de avizare si proiecte tehnice. In functie de lungimea drumului acestea au alocate sume intre 60.000 si 250.000 de lei. La un kilometru pe Dumeni-Havarna se pun la dispozitie 60.000 de lei, intocmirea documentatiei pentru 13 kilometri pe drumul Buhaceni- Dangeni-Hanesti poate costa 250.000 de lei.

Asta in conditiile in care in anul 2007 CJ a incheiat contracte similare pentru alte drumuri judetene, iar preturile nu au depasit 5.000 de lei pe kilometru. Cu alte cuvinte proiectarea pentru 12 kilometri a costat 60.732 de lei. "Acum doi ani a venit firma din Sighisoara cu preturi de dumping. Dar in mod cert din licitatii vor rezulta preturi mai mici. Si vom refolosi economiile facute", a declarat ieri Cristian Achitei, vicepresedinte al Consiliului Judetean.

La o achizitie de 7.000 de lei nu se face licitatie fiind permisa incredintarea directa. La valori de peste 15.000 de euro legea obliga ca institutia sa organizeze cerere de oferta. Daca documentatiile pentru drumuri vor fi grupate cate doua si scoase la pachet, consiliul poate organiza cerere de oferta in locul licitatiei, iar sansele ca preturile sa ramana mari cresc.

Mihai Tabuleac, presedintele CJ a declarat ca nu va semna nici un contract fara ca documentele justificative sa fie in regula. „Pentru orice achizitie vom analiza cu atentie ofertele si legalitatea acestora", a spus el.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii