Nasteri la betie

miercuri, 21 octombrie 2009, 21:47
2 MIN
 Nasteri la betie

Medicii afirma ca in fiecare garda se confrunta cu macar o pacienta care abia poate deschide gura din cauza betiei. Daca unele motiveaza ca au baut un paharel pentru a prinde curaj, majoritatea nici nu recunosc ca au baut. "Sunt si din orase, din anumite categorii, dar majoritatea vin din mediul rural, sub influenta bauturilor alcoolice ", a declarat Dorin Scladan, purtator de cuvant in cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

Medicul specialist sustine ca majoritatea pacientelor aflate sub influenta lui Bachus sunt, de fapt, in starea lor naturala, acestea fiind consumatoare inraite de alcool. "Avand in vedere ca alcoolul este un tocolitic, exista posibilitatea sa atenueze durerile mamei, dar nu cred ca asta ar fi scopul in momentul in care pacienta se prezinta cum se prezinta. Dar alcoolul poate atenua durerile prin efect", a precizat Dorin Scladan.

Tocoliticele sunt medicamente sau substante care provoaca relaxarea uterina si impiedica contractiile. Medicii spun ca in medicina timpurie alcoolul era folosit in cazuri de dureri extreme, uneori fiind administrat chiar intravenos. Potrivit medicilor, consumul de alcool afecteaza nu numai starea de sanatatea a mamei, ci si a fatului, un exemplu in acest sens fiind cazul de la inceputul acestei saptamani, cand o femeie bauta din Ungureni a nascut un copil mort.

Tot mai multe cazuri de alcoolism fetal

Cercetarile specialistilor arata ca alcoolul strabate bariera placentara, deci in uter copilul "bea" la fel de mult ca mama lui. Actionand intr-un moment cand neuronii micutului sunt foarte vulnerabili, alcoolul determina distrugerea celulelor receptoare, dar si a fibrelor nervului auditiv. Aceasta stare, cunoscuta ca Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS), afecteaza in medie sapte din 1000 nou-nascuti vii.

Bebelusii cu mame alcoolice risca afectiuni grave

Legatura dintre malformatiile noilor-nascuti si consumul de alcool a fost semnalata pentru prima data in 1973, de medicul pediatru francez Paul Lemoine. Curand dupa aceasta descoperire, alti cercetatori au confirmat faptul ca expunerea fatului la alcoolismul mamei poate determina un numar mare de anomalii fetale.

Pe primul loc ca frecventa apare intarzierea in dezvoltare, fiind posibil chiar retardul mintal. Exista si riscul ca micutul sa fie hipoton (lipsa tonusului muscular il impiedica pe micut sa-si tina capul). Pot aparea de asemenea anomalii cranio-cerebrale. Afectarea fetala indusa de alcool poate fi una dintre cauzele cele mai comune ale tulburarilor de auz, vorbire si exprimare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii