Operatii cu sange cumparat

vineri, 30 iulie 2010, 20:10
3 MIN
 Operatii cu sange cumparat

Cele mai mari "consumatoare" de sange sunt sectiile de reanimare de la Judetean si Maternitate, precum si Sectia de chirurgie si hematologie de la primul spital. La Spitalul de Obstetrica si ginecologie de exemplu, intr-un singur caz s-au folosit saptamana trecuta 17 pungi de sange, fata de patru in mod normal.

Donatori de inchiriat

Botosanenii programati la operatii stiu ca fara donatori nu pot fi supusi interventiei. In centrele universitare aceasta cerere a dus la un nou tip de "afacere": donatorii de inchiriat. Exista chiar si "dealeri", care fac legatura intre acestia si rudele bolnavilor. "Trebuie doar sa stii unde sa cauti. Nu are importanta de cat sange ai nevoie sau cand, se gaseste oricum, important este sa te adresezi cui trebuie. Majoritatea donatorilor sunt studenti, care pentru bonuri si inca alte cateva zeci de lei vin si doneaza cu regularitate", a povestit o tanara din Botosani, care si-a operat tatal de curand pe cord la Iasi. Femeia a apelat la aceasta varianta, dupa ce a incercat sa gaseasca donatori cu afise postate in camine sau chiar pe strada.

Criza de sange a dus la crearea site-ului http://www.donor.ro/. Ca membru al www.donor.ro o persoana poate posta cereri de sange sau primi solicitari specifice grupei din care face parte. Daca se gasesc compatibilitati, donatorul va primi un mail prin care este invitat sa doneze la centrul din judetul sau. "Criza de sange este un element constant, care s-a intalnit si acum 20 de ani. Cauzele principale sunt remunerarea celor care vin sa doneze, dar si faptul ca numarul celor care pot dona este tot mai restrans, daca ne uitam numai la numarul mare de bolnavi de ficat din judet. Varsta este un alt factor pentru cei care pot dona sange", a declarat Gheorghe Apetroaie, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica.

Reprezentantii Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) recunosc situatia, precizand ca deocamdata nu se intrevede o iesire. "Daca este sa comparam cu anii ’90, numarul donatorilor a crescut, la fel si cantitatea de sange. Insa nevoia este cu mult mai mare. Acum sunt pacienti la dializa, se efectueaza operatii de protezare", a declarat Paraschiva Temneanu, directorul CTS. Medicul crede ca printer solutii ar fi o promovare mult mai sustinuta a actului de donare si o campanie de sprijinire din partea statului, care insa intarzie sa apara.

Din cele 10-15 persoane care ajung zilnic la CTS, in jur 10% sunt respinse de la donare.

Cine poate dona sange

Pot dona sange persoanele cu varste intre 18 si 50 de ani, care nu au boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau afectiuni transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme si barbatii peste 60 de kilograme. De asemenea, femeile care sunt donatoare fidele pot veni o data la patru luni, iar barbatii o data la trei luni. Cele mai rare grupe de sange sunt cele cu RH negativ, doar aproximativ 15% din populatie avand aceasta caracteristica.

Donarea este benefica pentru organism

Medicii spun ca donarea de sange este benefica pentru sanatatea psihica si fizica. "Prin donare, sangele din organism se reinnoieste, iar globulele rosii circula cu mai mult oxigen, ceea ce duce la cresterea performantelor intelectuale si fizice. De asemenea, la fiecare donare se fac mai multe analize si investigatii, deci poate fi vazuta si ca o verificare a sanatatii", a mai spus Gheorghe Apetroaie.

O donare obisnuita este de 450 mililitri, cantitate care se reface in aproximativ doua ore, iar calitativ in doua saptamani. "Cel care doneaza sange salveaza o viata. Nu cred ca este nevoie de un argument mai puternic pentru a convinge oamenii sa doneze", a mai spus Paraschiva Temneanu. O singura punga de sange poate salva chiar trei vieti. Masa eritrocitara se administreaza pacientilor cu pierderi mari de sange sau la cei cu anemii severe. Plasma ajunge la  pacientii cu arsuri si deficit de coagulare, iar trombocitele sunt folosite pentru bolnavii cu leucemii si cancere, in diverse interventii chirurgicale.

Potrivit legii fiecare donator primeste sapte tichete de masa in valoare totala de 60 de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii