Paste asteptat printre daramaturi

miercuri, 31 martie 2010, 21:21
3 MIN
 Paste asteptat printre daramaturi

Viata lor s-a transformat intr-un chin in urma cu aproape un an, cand trei dintre peretii casei vechi de 50 de ani, au fost culcati la pamant de o ploaie puternica. Florica si Mihai Alexoaie s-au salvat atunci ca prin minune, desi o bucata din structura de rezistenta a casei a cazut peste picioarele barbatului. "Am tija metalica la un picior si nu ma pot misca. Nu ma tem de moarte si, daca nu ne ajuta nimeni, ne vom intalni cu ea in curand. Sunt clipe cand ma gandesc ca poate era mai bine daca muream", a spus suspinand Mihai Alexoaie, al carui pat este asezat exact sub o grinda rupta.

Dupa necaz au platit niste oameni sa le repare ce a mai ramas don casa. Din pacate, acestia au reusit doar sa ridice o parte din acoperisul prabusit pe niste stalpi de lemn. In locul peretilor demolati, au asezat bucati de tabla si carton prin care bate vantul si intra pisicile vecinilor. Gaurile din tavan paraie de fiecare data cand pe linia ferata din fata adapostului improvizat mai trece cate un tren. Tocurile usilor s-au incrucisat sub greutatea daramaturilor si usile au fost scoase din balamale. Toata reteaua electrica a fost improvizata de cei doi batrani care, dupa ce au ramas fara sobe, se incalzesc doar cu ajutorul unor resouri. Becurile sunt agatate la jumatate de metru de podea, iar picioarele mesei la care batrana pregateste mancarea au fost retezate.

Masa de Paste cu turte coapte

Cei doi batrani sustin ca, intrucat cei mai multi bani s-au dus pe medicamente, de Paste vor avea pe masa doar turte coapte. Batranii spun ca nu au copii, iar singurele lor rude, imprastiate prin tara, nu au posibilitatea sa ii ajute.

"De un an plang la usa birourilor din Primarie. Traim mai rau ca animalele. Inchid ochii seara si tresar la fiecare trosnet. Vom muri ca sobolanii striviti de resturile casei", ofteaza intruna Florica Alexoaie.

Autoritatile paseaza responsabilitatea

Autoritatile locale afirma ca sunt la curent cu acest caz si ca s-au implicat in ajutorarea batranilor atat cat le-au permis atributiile. Directia de Asistenta Sociala (DAS), de exemplu, le trimite alimente. "Am insistat sa le fie repartizate materiale de constructii rezultate din demolarea fostei unitati militare. Nu  putem face noi acest lucru, pentru ca nu este raspunderea noastra", a declarat Radu Surdu, directorul DAS.

Dosarul lor a ajuns pe masa primarului, dar si la Directia de Servicii Publice (DSP). "Li s-a oferit o alta locuinta, cu conditia sa cedeze proprietatea lor municipalitatii. Ei au refuzat si vor sa-i ajutam sa-si ridice o noua casa. Anul trecut le-am dus nisip, balast, grinzi, scanduri, tabla, saci de ciment si au spus ca au nepoti care ii vor ajuta", a precizat Constantin Onciu, din cadrul Corpului de Control al primarului. Dragos Popoi, directorul DSP, a precizat ca familia Alexoaie poate primi caramizi provenite de la demolari, "in baza unei dispozitii semnate in acest sens".

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii