Premiera la Maternitate

miercuri, 10 august 2011, 21:50
2 MIN
 Premiera la Maternitate

Ieri, la Botosani, a avut loc prima nastere subacvatica intr-un spital de stat din tara. Fiind vorba de o premiera, mama nu a suportat costurile interventiei, care in spitalele private depasesc 1.000 de euro. De la montarea bazinului, in urma cu mai bine de o luna, alte doua femei au vrut sa nasca sub apa, insa nu au reusit. "O nastere a fost finalizata prin operatie cezariana, alta pe masa ginecologica. Depinde foarte mult si cat de bine putem colabora cu mama", a spus Dorin Scladan, medicul care a coordonat prima nastere sub apa la Maternitatea Botosani.

Norocoasa a fost Catalina B., o tanara de 28 de ani, din Botosani, care se afla la a doua nastere si care a stat in apa putin peste o ora. "La anumite intervale de timp e scoasa din cada, dupa care sunt monitorizati anumiti parametri si decidem urmatorii pasi. Totul a fost perfect. Si copilul si mama sunt foarte bine, baietelul primind scorul Apgar 10", a mentionat medicul.

Imediat dupa nastere, Catalina B. a declarat ca a aflat despre aceasta metoda de pe Internet. "Am avut noroc cu domnul doctor ca m-a ghidat. Nu se compara cu prima nastere, care a fost naturala. Totul a durat aproape o ora si un sfert si am putut sa-l tin imediat in brate, iar contractiile au fost mai putin intense", a povestit Catalina.

Pentru ca metoda nu este decontata de CAS, celelalte femei care vor opta pentru nasterea subacvatica vor plati jumatate din costuri, adica aproximativ 500 de euro, iar mama restul. In timpul travaliului, gravida este supravegheata de patru cadre medicale, din care doi medici.

––

Avantaje pentru copil si pentru mama

Bazinul achizitionat din Germania ii permite mamei sa stea in apa la 36-38 de grade Celsius. "Travaliul in apa reduce durerile nasterii si ajuta la o iesire mai usoara a fatului. Impreuna cu mama decidem in momentul nasterii care este cea mai buna metoda, nastere in apa, pe masa ginecologica sau prin cezariana", a precizat Dorin Scladan.

Specialistul a explicat ca apa ajuta la inmuierea colului uterin, protejeaza mai bine vaginul si perineul, asigura contractii mai eficiente si o circulatie sanguina mai buna, ceea ce inseamna mai putina durere pentru mama si mai mult oxigen pentru copil. In cazul copilului, nu mai exista un soc major la nastere, micutul facandu-si iesirea intr-un mediu similar celui din uter. Bebelusul nu se ineaca, cum se tem multe mamici, el continuand sa respire sub apa prin cordonul ombilical, pana cand fata ii vine in contact cu aerul.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii