Probleme de sanatate publica tratate superficial

luni, 13 iulie 2009, 21:19
3 MIN
 Probleme de sanatate publica tratate superficial

Desi de cand se afla in echipa de conducere a Directiei de Sanatate Publica (DSP), ca director executiv adjunct de sanatate publica si programe, a avut de-a face cu cel putin trei situatii cu un impact mare la populatie, medicul infectionist Doina Maria Botez a parut de fiecare data depasita de situatie.

Mai intai a fost cazul celor opt copii de la Liceul Pedagogic, care au ajuns la spital cu simptome specifice unei intoxicatii, dupa ce au baut apa plata. "Sincer, nu stiu despre ce a fost vorba, dar nu cred ca e vreun motiv de ingrijorare", au fost cuvintele cu care medicul si-a justificat activitatea, la fel cum a facut si in cazul botosaneanului trimis la Iasi cu suspiciune de botulism, diagnostic confirmat clinic de analizele de laborator.

Desi ar fi trebuit sa afle cu exactitate provenienta pateului de la care s-ar fi imbolnavit barbatul si sa stabileasca daca acesta se facea vinovat de starea de sanatate a bolnavului, medicul infectionist a preferat sa mentioneze ca "nu am mai inceput nicio ancheta epidemiologica pentru ca era extrem de dificil si nu se mai stie nimic. E o intreaga povestioara".

In cazul suspiciunii de gripa noua insa, in ciuda normelor foarte stricte de abordare a unui astfel de caz si a interesului crescut al populatiei, adjunctul DSP nu a facut nicio informare a populatiei. Mai mult medicul nu a declansat nicio ancheta epidemiologica si nici nu a facut o monitorizare atenta a membrilor familiei sau a celor care au intrat in contact cu copilul. Activitatea acesteia este, insa, sustinuta de conducerea directa. "Doamna doctor se ocupa de supravegherea starii de sanatate a populatiei, tine sub control si monitorizeaza infectiile nozocomiale. Tot ce inseamna boli transmisibile, epidemiologie, intra sub coordonarea doamnei doctor", a precizat Tamara Ciofu, director executiv al DSP.

De altfel, judetul Botosani este printre putinele judete din tara unde spitale cu profil chirurgical raporteaza lunar zero la infectiile nozocomiale sau cifre extrem de mici, insa adjunctul DSP nu pare a fi deranjat de acest lucru.

Medicul a refuzat sa comenteze

Singura actiune initiata si prezentata de seful din cadrul DSP a fost cea de testare a 90 de romi din Dorohoi pentru a se vedea daca sunt bolnavi de TBC. Pana si actiunea pentru demararea unei noi campanii de vaccinare impotriva cancerului de col uterin organizata cu toti medicii de familie din judet a fost prezentata de unul dintre acestia din urma. 

Surse din cadrul DSP spun ca actualul adjunct a avut probleme de comunicare inca de pe vremea fostei conduceri, cand incercarile managerilor Spitalului Judetean de reducere a costurilor de la sectia pe care o conducea la Boli infectioase se loveau de lipsa de comunicare a acesteia.

"Inducea mereu o stare conflictuala si nu se putea comunica cu dumneaei. S-a incercat mutarea farmaciei la un alt etaj, a laboratorului, o reducere a numarului de paturi, pentru ca sectia mergea in pierdere, si de fiecare data cei din conducere se loveau de o lipsa totala de comunicare din partea medicului sef", a precizat o sursa din cadrul Spitalului Judetean.

Doina Maria Botez a refuzat ieri sa comenteze situatiile mentionate, motivand ca nu are timp.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii