Proces de trafic cu tigari lungit cu anii

marți, 24 martie 2009, 22:11
2 MIN
 Proces de trafic cu tigari lungit cu anii

Trimisi in judecata pentru contrabanda, inculpatii au solicitat tot felul de expertize, reusind sa tergiverseze astfel judecata. In acest dosar sunt implicate 24 de persoane acuzate ca au organizat o retea internationala de trafic cu tigari care a actionat pe ruta Ucraina – Botosani – Suceava.

Potrivit anchetatorilor, numai in perioada mai-octombrie 2006 invinuitii au introdus in Romania peste 500.000 de pachete de tigari, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind estimat la 1,9 milioane de lei.

In urma descinderilor efectuate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, 13 persoane au fost arestate si trimise in judecata alaturi de o persoana cercetata in stare de libertate, acuzatiile fiind de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda. Printre inculpati se aflau si doi politisti de frontiera, Ioan Andronic si Vasile Murariu, care au fost eliberati alaturi de celelalte 11 persoane arestate preventiv dupa trei luni. Potrivit rechizitoriului, cei doi politisti de frontiera coordonau activitatea retelei si ofereau protectie in cazul unor eventuale actiuni sau controale in zona de actiune.

Procurorii sustin ca, dupa ce au fost pusi in libertate, o parte din inculpatii din dosarul Tigareta I au reluat activitatea de contrabanda. Astfel, in toamna 2008, procurorii au mai trimis in judecata opt inculpati pentru contrabanda cu tigari. Aflati printre acestia, fratii Dumitru si Vasile Leonte, inculpati si in dosarul Tigareta I, coordonau noua retea de contrabanda alaturi de fratii Daniel si Dorin Strachinariu. Pentru a avea siguranta ca nu vor fi prinsi, membrii retelei ar fi incercat sa-i mituiasca pe politistii de frontiera, dar s-au ales cu un dosar pentru fapte de coruptie, aflat, de asemenea, pe rolul instantei. In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca persoanele prezinta un pericol social ridicat in conditiile in care au fost implicate in mai multe dosare. Judecatorii au decis, insa, la sfarsitul anului trecut sa le puna in libertate.

Politistii acuza judecatorii de complicitate cu infractorii

Autoritatile sustin ca problemele cele mai mari sunt legislatia ambigua si atitudinea judecatorilor, reflectata in hotararile si deciziile date. "Urmaresti luni de zile o grupare infractionala, ii prinzi, ii duci in fata judecatorilor, iar acolo sunt eliberati pentru ca nu prezinta pericol social", se plang politistii.

Revine, astfel, in discutie o problema mai veche, extrem de spinoasa si foarte controversata si anume raspunderea judecatorilor. Procurorii obtin ordine de arestare, iar judecatorii fie ii elibereaza conditionat pe infractori, fie ii "scapa" nevinovati.

Amanarile repetate privind solutionarea unor dosare penale, sub paravanul respectarii unor proceduri anevoioase, presupun costuri suplimentare, deloc de neglijat si care pana la urma sunt suportate tot de cetateni.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii