Puscariasii sufoca instantele

duminică, 01 februarie 2009, 21:42
3 MIN
 Puscariasii sufoca instantele

Potrivit datelor statistice, judecatorii Sectiei penale a Tribunalului Botosani au avut de solutionat anul trecut 2.854 de dosare, cu 925 mai multe decat in 2007. Anul trecut au fost inregistrate 2.654 de dosare noi, la care s-a adaugat un stoc de 200 de dosare ramase nesolutionate din 2007. Judecatorii s-au pronuntat in 2.459 de cauze inregistrand astfel o operativitate de 86,5%. Incepand cu 2003, numarul dosarelor inregistrate la sectia penala a fost in continua crestere, exceptie facand doar 2007, cand numarul dosarelor, respectiv 1.929, a fost cu 276 mai mic decat in 2006. 

Cresterea numarului de dosare este explicata de magistrati prin avalansa de cereri venite din partea persoanelor incarcerate in Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani. Astfel pentru a nu fi transferati in alte unitati din tara sau pentru a se plimba pana la instante, detinutii deschid actiuni in instanta. Initial aceste actiuni vizau infractiunile de insulta si calomnie si erau indreptate impotriva colegilor sau chiar impotriva persoanelor aflate in libertate. De obicei detinutul incepea procesul, iar dupa cateva termene de judecata renunta la plangere.

Legiuitorul a dezincriminat aceste infractiuni, iar persoanele care vor sa deschida un proces cu acest obiect trebuie sa adreseze o cerere sectiei civile si sa achite o taxa de timbru care poate ajunge pana la 10% din suma solicitata ca daune morale. De la aceasta masura au incetat procesele cu acest obiect din partea persoanelor aflate dupa gratii, insa noile procese au fost deschise pentru abuz de incredere, detinutii acuzandu-si colegii de nerestituirea anumitor obiecte imprumutate si renuntand la plangeri dupa cateva termene.

Potrivit legislatiei, in momentul in care isi retrageau cererile de chemare in judecata si se incheia procesul, acestia erau obligati sa achite cheltuieli de judecata. Ulterior acestia contestau sumele pe care erau obligati sa le plateasca si dupa ce le erau respinse contestatiile formulau din nou contestatie la decizia instantei. In acest mod nu achita niciodata sumele datorate Ministerului Justitiei.

O pondere importanta in cererile inaintate instantelor de detinuti este reprezentata de solicitarile de intrerupere a pedepselor pe motiv de boala. Astfel, instanta trebuie sa dispuna expertize medicale pentru a stabili bolile de care sufera persoana si daca poate suporta regimul de detentie. In majoritatea cazurilor solicitarile sunt respinse de magistrati, expertizele medicale dovedind ca persoanele pot suporta regimul de detentie.

Contestatiile la executarea pedepselor au fost un alt mod de a iesi din penitenciar, iar in unele cazuri aceste cereri erau formulate chiar daca pedeapsa nu era definitiva.

Statul nu are solutii pentru a stopa valul de procese

Sunt situatii in care un singur detinut ajunge sa aiba cate 40 de dosare intr-o singura zi, iar judecatorii sunt obligati sa le solutioneze. "Putem vorbi de o avalansa de cereri din partea persoanelor incarcerate. Nu putem ingradi liberul acces la justitie, pentru ca riscam sa fim acuzati de abuz. Textul de lege nu ofera deocamdata solutie pentru stoparea acestui fenomen", a declarat Rodica Dascalu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani.

O varianta propusa pentru stoparea acestei avalanse de cereri a fost delegarea judecatorilor la penitenciare pentru solutionarea cererilor detinutilor. Problema este ca atributiile acestor magistrati constau doar in verificarea modului de executare a pedepselor, cererile detinutilor ajungand tot la instanta.

Atat timp cat nu se vor gasi solutii pentru aceasta situatie, statul va cheltui sume importante cu aceste procese. Cheltuielile aferente unui asemenea proces sunt onorariu avocatului din oficiu, expertizele solicitate, completul de judecata, corespondenta, comunicarea hotararilor, transportul si paza detinutilor. Aceste cheltuieli intra 25% la Ministerul Finantelor Publice si 75% la Ministerul de Justitie

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii