Razboi pe Laboratorul Spitalului Judetean

miercuri, 09 decembrie 2009, 21:57
3 MIN
 Razboi pe Laboratorul Spitalului Judetean

Conflictul a izbucnit imediat ce conducerea Spitalului Judetean a anuntat intentia de a intra intr-un parteneriat public-privat cu o firma care sa preia compartimentul care doar in acest an ar fi facut datorii de 310.000 lei. "Noi nu avem bani sa eficientizam acest laborator. Nu comodat, nu concesie, nu externalizare, nu privatizare. Asocierea investitionala inseamna ca laboratorul nu pleaca din cadrul spitalului, personalul ramane in aceeasi schema numerica, nu se atinge nimeni de el, de drepturile salariale ale personalului, spitalul nu pierde controlul asupra calitatii activitatii laboratorului", a spus Cornel Enache, managerul Spitalului Judetean. Acesta a anuntat ca exista mari sanse sa fie semnat un contract cu firma prahoveana Sanomed, care are o intelegere asemanatoare cu Spitalul "Sfantul Ioan" din Bucuresti.

Echipa manageriala sustine ca de laborator s-au interesat si societati din judet, insa intentia lor ar fi fost sa preia toate datoriile compartimentului de la "Mavromati", insa fara personal.

Ceea ce pare extrem de fantezist e studiul de fezabilitate pe baza caruia s-a decis parteneriatul public privat. Astfel, pe langa faptul ca fondurile obtinute din contractul de servicii pentru asigurati sunt mult mai mari decat cele din prezent, specialistii firmei Contis Consult MM din Bucuresti au prevazut ca s-ar putea obtine 3,3 milioane de lei din analizele facute pe chitanta si contractele cu firmele din oras. Cu alte cuvinte, lunar se vor putea obtine 120.000 de lei din testele efectuate contra cost pacientilor din afara spitalului, ceea ce inseamna aproape 8.000 de analize, de patru ori mai mult decat se fac acum.

Mai mult, din contractele pentru analizele obligatorii anuale sau bi-anuale ale salariatilor, laboratorul ar urma sa castige 1,8 milioane de lei pe an. Asta desi economia Botosaniului este in declin. "Calitatea si performanta laboratorului vor creste, iar noi vom avea un castig de cel putin 15%. Noi nu mai platim salarii, nu mai platim acreditarea laboratorului, nu mai achizitionam reactivi si nici nu mai platim service-ul, verificarile si omologarile aparatelor. Contractul se renegociaza din sase in sase luni timp de cinci ani. E problema celor de la firma cum fac laboratorul profitabil, nu a mea", a declarat Cornel Enache.

Pe pagina de Internet a Ministerului de Finante societatea Sanomed figureaza cu doar trei angajati, o cifra de afaceri de 182.798 de lei si un profit de 30.866 lei cu doar trei angajati.

Evaluari contabile cerute de ambele parti

Insuficient informati despre ce inseamna acest parteneriat, dar si speriati de perspectiva de a lucra la patron, cei peste 40 de angajati ai Laboratorului au oprit lucrul saptamana trecuta si au cerut socoteala conducerii spitalului si Directiei de Sanatate.

Marti, acestia au discutat cu cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean, iar ieri i-au trimis un memoriu presedintelui Mihai Tabuleac. "Nu intelegem cum poate recurge la aceste masuri fara sa se consulte cu cineva. Noi am dovedit ca laboratorul poate fi extrem de profitabil fara aceasta masura de privatizare, insa ne-a spus ca decizia este deja luata", a precizat Odette Paduraru, medic in cadrul Laboratorului.

In plus, sindicalistii au solicitat oficialilor din Ministerul Sanatatii o expertiza contabila care sa arate clar profitul si datoriile institutiei. O evaluare exacta a Laboratorului a cerut si conducerea Spitalului. "La inventar am descoperit ca reactiv este, desi cei de acolo spuneau ca nu au reactivi. Mie la finalul unei luni imi spun ca au efectuat mii de analize. Dar eu cum punctez ca nu exista nicio evidenta clara? Oare din ce au facut doamnele de la laborator, toate sunt pentru bolnavii spitalului sau mai sunt de la neamuri?", s-a intrebat managerul celei mai mari unitati sanitare din ju

Conducerea Casei de Sanatate contesta privatizarea

Angajatii Laboratorului Spitalului Judetean par sa-i aiba de partea lor pe reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), oficialii sustinand ca si alte compartimente ale unitatii sanitare merg in pierdere, avand datorii foarte mari. "Ambulatoriul de specialitate nu produce bani nici macar pentru plata salariilor asistentelor. Nu au absolut nicio eficienta, dar ei privatizeaza laboratorul", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

Ovidiu Florentin Mimor, directorul DSP, spunea, insa, saptamana trecuta ca nu poate interveni in planurile managerilor Spitalului Judetean.

Razboiul dintre cele doua parti nu a ramas fara urmari, seful laboratorului, Anicuta Manolescu, demisionand. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii