Romanii voteaza cum vor fi condusi

vineri, 20 noiembrie 2009, 22:12
4 MIN
 Romanii voteaza cum vor fi condusi

Acestea pot hotari prin intermediul stampilei cu mentiunea "Votat", viitorul presedinte al tarii pentru urmatorii cinci ani, cat si eventuala reformare a Parlamentului din bicameral in unicameral dar si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300.

Alegatorii se pot prezenta in cele 497 sectii de votare din judet amenajate de Institutia Prefectului cat si de administratiile locale. Pentru prima oara, in fiecare unitate administrativ-teritoriala exista cate o sectie de votare speciala, constituita pentru persoanele din afara localitatii respective. Conform legii, in apropierea sectiilor de votare nu vor fi deschise cafenelele sau baruri si va fi interzisa postarea de afise si materiale electorale.

Buletinele pentru referendum tiparite cu cerneala de culori diferite

La scrutinul de duminica fiecare alegator are posibilitatea de a vota doar pentru alegerea presedintelui, doar pentru referendum, sau pentru ambele. In functie de aceasta optiune, alegatorii vor primi unul, doua, sau trei buletine de vot, care trebuie sa aiba aplicata stampila de control a sectiei de votare. Cele pentru prezidentiale sunt tiparite cu cerneala neagra, ca si buletinul pentru prima intrebare a referendumului, respectiv cea vizand inlocuirea Parlamentului bicameral cu unul unicameral. Cel pentru reducerea numarului de parlamentari va fi tiparit cu cerneala albastra. Aceasta masura a fost luata pentru ca buletinele sa fie mai usor de diferentiat la numarare.

In fiecare sectie de votare vor fi amplasate cate trei urne, iar in cele normale va fi si cate o urna mobila destinata alegatorilor imobilizati la domiciliu. In prezenta a doua persoane, urna va fi dusa catre adresele apartinatorilor de sectiile respective in baza unor cereri depuse cu 24 de ore inainte.

Daca reprezentantii fortelor de ordine isi vor exercita dreptul de a alege in cadrul sectiilor de votare unde au fost detasati. In spitale nu vor fi organizate sectii de votare. 

Reguli simple pentru ca votul sa fie valid

Procedura de votare pentru prezidentiale nu difera de cele folosite anterior. Optiunea de vot valabila se exprima prin aplicarea stampilei in interiorul unuia dintre patrulaterele in care sunt inscrise numele, partidul si insemnul electoral al candidatului dorit de votant.

Daca botosanenii vor sa voteze si sa-si exprime si parerile critice, au ocazia sa scrie pe buletine, iar,  daca au aplicat stampila corespunzator, comisia sectiei de votare este obligata sa considere votul valid. Nu va fi declarat nul nici buletinul in care s-a aplicat o stampila pe un patrulater si o a doua pe spatiul liber, la fel cum va fi valid votul cu o stampila aplicata de mai multe ori pe un singur patrulater. Valid este si votul care are aplicata stampila mai mult in exteriorul unui patrulater, dar atinge totusi patrulaterul.

Este considerat nul buletinul care nu corespunde cu cel aprobat de guvern, care nu are stampila sectiei de votare, cel fara stampila "VOTAT" sau buletinul cu mai multe optiuni exprimate, pe cel putin doua patrulatere.

Problemele pot fi sesizate la 112

Peste 1.350 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta vor actiona in judet in perioada  alegerilor. Cei mai multi, 820, vor pazi sectiile de votare, in timp ce 200 de politisti si 52 de jandarmi vor actiona pentru mentinerea ordinii si linistii publice. De asemenea, politistii vor organiza 12 filtre in apropierea sectiile de votare speciale pentru depistarea eventualelor cazuri de turism electoral.

Pentru ziua alegerilor, a fost infiintata o adresa de e-mail speciala, votcorect@mai.gov.ro, unde cetatenii pot posta mesaje scrise/sesizari dar si inregistrari video care privesc aspecte care au legatura cu fraudele electorale. Duminica, in dispeceratul 112 va exista un operator special care va prelua sesizarile ce privesc incalcarea legislatiei electorale.

Conform legii, neregulile in procesul de vot pot fi sesizate presedintelui sectiei de votare respective, dar si Biroului Electoral Judetean ce-si are sediul in cadrul Institutiei Prefectului.

Primele rezultate vor fi facute publice duminica seara

Campania electorala pentru prezidentiale, inceputa cu o luna in urma, s-a incheiat azi dimineata la ora 7, potrivit normelor in vigoare, cu 24 de ore inainte de alegeri dar si pe durata desfasurarii acestora fiind interzise publicitatea si dezbaterile electorale.

Botosanenii vor putea vota maine, intre orele 7.00 si 21.00, perioada in care barurile aflate la mai putin de 50 de metri de sectiile de votare vor trebui sa fie inchise. Dupa ora 21.00 isi vor putea exprima dreptul de a alege doar cei surprinsi in sectiile de votare de momentul incheierii scrutinului. Pentru urnele mobile s-a recomandat ca acestea sa circule pana la ora 18.00, dar este posibila solicitarea lor inclusiv pana la inchiderea zilei de alegeri. Referendumul incepe la ora 08.00 si se incheie la 20.00, conform legii.

Candidatul care, in primul tur de scrutin, obtine jumatate plus unu din voturile valabil exprimate este declarat presedinte al Romaniei. In cazul in care niciun candidat nu are peste 50% din voturi, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa primii doi candidati.

Pentru validarea referendumului, la scrutin trebuie sa se prezinte peste 50% din populatia cu drept de vot. Daca nu este indeplinit acest criteriu, nu mai conteaza optiunea alegatorilor.

Daca primele rezultate oficiale ale alegerilor vor fi cunoscute luni, cele partiale stabilite pe baza sondajelor vor fi facute publice imediat dupa inchiderea urnelor.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii