Sanctiuni dupa avaria de la Termica

miercuri, 27 ianuarie 2010, 22:33
3 MIN
 Sanctiuni dupa avaria de la Termica

Raspunzatori de situatia creata au fost gasiti doi ingineri. "A fost o eroare umana de neadmis. ABC-ul sistemului de termoficare nu a fost respectat. La punerea in functiune a unei instalatii de ardere sunt proceduri care trebuie respectate. Se puteau intampla chiar si accidente de munca. A fost o noapte groaznica, si nu pentru ca a cedat sistemul", a declarat Ion Diaconu, directorul Termica.

Pentru ca nu a fost respectata procedura la pornirea unei instalatii de ardere, coloanele vechi din interiorul CET-ului au fost supuse unor stari tehnice extreme, si au cedat in mai multe locuri. Ceea ce parea o avarie care putea fi rezolvata in timp scurt a insemnat de fapt o noapte de cosmar pentru botosaneni dar si pentru muncitorii care au lucrat la remedierea defectiunilor. S-a muncit in conditii extreme pentru ca instalatia a cedat in zece puncte din interiorul CET-ului, o alta avarie inregistrandu-se si in zona fostului Cinematograf "Luceafarul".

Ion Diaconu i-a facut responsabili de situatia creata pe directorul tehnic Vasile Costiuc, cel care a primit dispozitie sa supravegheze repunerea in functiune a cazanului pentru reluarea furnizarii apei calde, si pe inginerul Ion Pandelea. In ziua producerii avariei, Ion Diaconu revenea de la Bucuresti  unde a obtinut majorarea cotei de gaz metan pentru societate. "Aveam posibilitatea sa furnizam apa calda si caldura la parametri normali. Ceea ce s-a intamplat este aproape de un sabotaj. E de o gravitate de nedescris, este o actiune aproape criminala. Cele doua persoane nu mai pot avea calitatea de salariat al Termica", a mai spus Ion Diaconu.

Furnizarea caldurii a fost reluata

In societate se deruleaza o ancheta administrativa, iar raportul va fi prezentat astazi, la ora 15.00. Directorul Termica va propune demiterea celor doi ingineri, insa decizia finala va fi luata in cadrul Consiliului de Administratie.

Ieri dimineata s-a reluat furnizarea agentului termic, dar abia in jurul orei 17.00 se asigura caldura si apa calda in parametri normali.

Probleme cu apa in doua cartiere

Mai multe apartamente din cartierele Primaverii si Sucevei au ramas fara apa, din cauza unei avarii inregistrate la Castelul de Apa. Desi acesta reprezinta un obiectiv in conservare al societatii Apa Grup, nefunctionand de mai bine de 10 ani, o serie de robineti mari ai unor pompe la care mai sunt racordate cateva conducte au cedat.

"Robinetii erau inchisi si izolati cu vata de sticla, dar din cauza apei care a ramas in ei si care a inghetat, au cedat. Am trimis un echipaj de interventie in teren si am remediat situatia cat de repede am putut", a specificat Maricel Georgescu, directorul coordonator al Apa Grup, adaugand ca pentru aceasta interventie a fost nevoit sa opreasca apa de pe conductele care continua sa fie racordate la pompele scoase din uz in momentul montarii hidrofoarelor care asigura presiunea la apa.

Situatia a revenit la normal in urma interventiilor echipajului Apa Grup care au durat pana la ora 16,30, furnizarea apei fiind sistata sau circuland pe unele tronsoane cu presiune foarte scazuta de la ora 15,00.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii