Scandal de la banii ceruti proprietarilor de centrale

marți, 12 octombrie 2010, 07:40
3 MIN
 Scandal de la banii ceruti proprietarilor de centrale

Potrivit consilierului, ordinul se poate aplica in Bucuresti, unde functioneaza asociatii de scara sau de bloc unde 90% dintre apartamente sunt racordate la sistemul centralizat, insa este greu de pus in practica la Botosani, unde mai sunt racordate la sistemul centralizat 30% din apartamente. „Asociatia este obligata sa masoare toate suprafetele radiante de la fiecare apartament si de la subsol si sa fie asistata de o societate specializata. Se depasesc clar prevederile legii privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari", a aratat Gheorghe Vazdoaga. Potrivit consilierului, prin acest ordin, ANRSC protejeaza interesele producatorului de energie termica, masurarea suprafetelor radiante urmand a se face pe cheltuiala locatarilor.

Ordin atacat in instanta

Petrica Butnariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari, a afirmat ca ordinul a fost atacat la Curtea Constitutionala, multi dintre proprietarii de centrale anuntand deja ca nu au de gand sa plateasca vreun leu producatorului de energie termica, nemaiavand contract cu acesta. "Ordinul poate fi atacat in instanta ca nu are caracter de lege. Nu avem nimic cu furnizorul, dar locatarii ne vor purta in instanta. Din estimarile noastre, vor fi situatii in care locatarii cu centrale vor plati si 40-50 de lei", a declarat Petrica Butnaru. El da ca exemplu Asociatia 1, al carei presedinte este, unde din peste 400 de apartamente, 90 sunt racordate la sistemul centralizat. „Ordinul este bun, dar acolo unde nu sunt multi debransati de la sistemul centralizat. Asociatia 2 are peste 500 de apartamente si au mai ramas 60 la sistemul centralizat si izolati in diferite zone", a mai spus Petrica Butnaru.

Dumitru Rotaru, presedintele Asociatiei 33, sustine ca nici CL si nici ANRSC nu pot stabili reguli pentru proprietatea privata a locatarilor deoarece „de la limita de proprietate incolo nu poate dicta nimeni".  

Amenintari cu cote de pana la 50% pentru caldura comuna

Potrivit celor precizate de Daniel Alexandru, director general adjunct al ANRSC Bucuresti, in vederea aplicarii noilor norme sunt necesare doua actiuni, prima fiind inventarierea instalatiei termice din fiecare imobil in parte. Inventarul poate fi facut de administratorul asociatiei de proprietari, iar datele trebuie puse la dispozitia societatilor de profil in vederea stabilirii suprafetelor echivalent termic. O alta masura este montarea unui repartitor pentru spatiile comune. Prin prisma noilor reglementari, acolo unde nu se va realiza inventarierea instalatiilor termice, se vor aplica cote procentuale fixe de 30%, respectiv 50% din factura, reprezentand partea aferenta consumului comun. „In  niciun bloc din Romania nu se va plati 30-50% daca se face inventarierea instalatiilor de incalzire si se monteaza repartitorul pentru spatiile comune", a declarat Daniel Alexandru.

El a adaugat ca locatarii cu centrale care au izolat conductele din apartamente si subsolul blocului, vor plati sume infime la Modern Calor. Cat priveste refuzul proprietarilor de centrale de a plati pentru incalzirea spatiilor comune, Daniel Alexandru a mentionat ca intr-un condominiu exista reguli de convietuire care trebuie respectate.

Protectia Consumatorilor se asteapta la reclamatii

Alexandru Zarug, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, se asteapta la reclamatii din partea proprietarilor de centrale care vor fi pusi la plata. „Nu are lumea bani sa plateasca pierderile furnizorului de agent termic. Nu exista nicio relatie contractuala intre proprietarii de centrale si furnizor", a adaugat Alexandru Zarug.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii