Scutiri decimate de politia concediilor

joi, 14 aprilie 2011, 21:12
2 MIN
 Scutiri decimate de politia concediilor

Cum starea de sanatate a populatiei nu s-a imbunatatit, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) sustin ca situatia demonstreaza ca, inainte de schimbarea legislatiei in domeniu, anul trecut, multe scutiri erau prescrise cu usurinta sau chiar cu fortarea normelor.

Pana in 2010, la Botosani erau prescrise anual peste 60.000 de concedii medicale, impunand un efort financiar de peste un milion de euro institutiei finanteaza sistemul sanitar, dar si angajatorilor. De la jumatatea anului 2010, atunci cand a fost introdusa politia concediilor si au inceput verificari atat la modul de prescriere a scutirilor, cat si la prezenta pacientilor la domiciliu, statisticile s-au schimbat radical. De la peste 4.300 de concedii medicale prescrise, in medie, lunar, in 2009, in prezent s-a ajuns la mai putin de 1.800.

"Niciun pacient nu a facut reclamatie ca a fost bolnav si nu a primit concediu medical. Deci nu poate fi vorba de un refuz la prescrierea acestora. Asta denota ca pana acum concediile erau date cu prea mare usurinta. In acest an au mai fost medici specialisti sanctionati cu avertisment pentru nereguli gasite la prescrierea concediilor, insa majoritatea s-au conformat cerintelor", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

Concedii refuzate pacientilor

Teama de a nu fi sanctionati de corpul de control al CAS, dar si comoditatea i-au facut pe unii medici sa nu mai prescrie concedii medicale nici celor care au nevoie. "Am avut o taietura adanca la mana. M-au dus cu salvarea la spital ca pierdusem mult sange, acolo m-au cusut, m-au pansat si apoi m-au trimis acasa. Am mers la medicul de familie dar mi-a spus ca el nu imi da concediu medical, pentru ca nu vrea sa aiba probleme si sa merg in spital, la chirurgie, Pana la urma mi-am sunat patronul, i-am explicat si m-a inteles", a spus un botosanean.

De cealalta parte insa, reprezentantii angajatorilor sunt mai mult decat multumiti de noua legislatie, care a redus foarte mult absenteismul de la locul de munca. "Mediul de afaceri este incantat de acest lucru, pentru ca aveau probleme foarte mari si nu-si mai puteau desfasura activitatea si productia ca atare", a mai spus Rodica Hutuleac.

Economii insemnate facute la buget

Legislatia privind concediile medicale, intrata in vigoare pe 17 mai 2010, prevede ca, atunci cand primesc concedii medicale, pacientii semneaza ca-si vor anunta angajatorii in 24 de ore de la obtinerea certificatelor medicale. In plus, sunt obligati sa stea acasa intre orele 8-11, 12- 17 si 18- 20, timp in care pot fi verificati prin sondaj de un reprezentant al CAS, insotit de un politist comunitar, si eventual de angajator sau chiar reprezentantul sindicatului. Daca bolnavii nu sunt gasiti acasa, se sisteaza concediul. Medicii prinsi in neregula risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Din a doua jumatate a lunii mai anul trecut, atunci cand au fost dispuse primele controale privind modul de acordare a concediilor medicale, la Fondul National de Asigurari de Sanatate s-au facut economii de aproximativ 400.000 euro, bani pentru asigurarea medicatiei si a tratamentului bolnavilor cronici.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii