Sinistrati spectatori la reconstructie

joi, 26 august 2010, 21:56
3 MIN
 Sinistrati spectatori la reconstructie

Desi la nici 100 de metri de tabara de module se lucreaza intens, unii sinistrati din zona privesc impasibili la zecile de voluntari care trudesc in soare. In tabara de la Dumbrava Rosie sunt in jur de 55 de barbati, dintre care aproximativ 25 au un loc de munca si nu sunt acasa pe timpul zilei, iar 5 sunt fie bolnavi, fie foarte in varsta. Doar cinci sau sase dintre cei ramasi merg zilnic pe santierul unde se ridica 100 de case si fac munca voluntara, in timp ce restul isi cauta de lucru pe langa module si se scuza ca nu pot ajuta. "Nu ne-a zis nimeni nimic. Nu stiam ca oamenii care lucreaza aici sunt voluntari. Daca e nevoie, ne ducem si noi, numai sa ni se spuna ce avem de facut", a spus D.A., unul dintre sinistrati.

In schimb, majoritatea celor fara serviciu si fara venituri lucreaza "la negru", pentru a face rost de bani de tigari sau bautura. Atitudinea lor este considerata de multi drept inexplicabila. "Toata munca depusa pe acest santier este voluntara. Nu ii poate obliga nimeni sa vina si sa ajute, dar casele astea pana la urma se fac pentru ei, nu pentru altcineva, nu este normal sa nu vina nimeni si sa dea o mana de ajutor" a spus un oficial dorohoian.

Dorohoienii, minoritari pe santier

Daca dorohoieni nu prea sunt pe santier, in schimb sunt echipe de muncitori din majoritatea comunelor din judet, pompieri si soldati. Cazuri asemanatoare cu cele de la tabara de sinistrati din Dorohoi, in care acestia asteapta totul de la altii, s-au inregistrat si in urma cu doi ani, dupa inundatiile de la Radauti-Prut si Baranca. Acolo, au lucrat zi-lumina zeci de pompieri si soldati la scoaterea malului din case, in timp ce sinistratii, instalati in corturile Crucii Rosii, faceau gratare, beau bere si se uitau la televizor. 

Obligati sa participe la lucrari

Pe Strada Dumbrava Rosie se vor construi 100 de case, 50 dintre acestea fiind ridicate de prefectura cu materiale de la guvern, iar 50 de Fundatia "Habitat for Humanity", din donatii. La acestea din urma beneficiarii sunt obligati sa participe efectiv la reconstructie. Acesta este chiar unul din principiile de baza ale voluntariatului Habitat, respectiv acela ca beneficiarii trebuie sa munceasca un anumit numar de ore la viitoarea lor casa. De la aceasta regula nu se accepta derogari, daca sinistratii nu pot munci, atunci ei trebuie sa-si aduca rude sau prieteni pentru a face voluntariat. 

Zeci de familii muncesc la noile case

Pentru multi dintre cei afectati de inundatii, sosirea materialelor de constructii a fost o adevarata gura de oxigen. In comuna Hiliseu, a doua zi dupa aparitia camioanelor cu materiale de la Guvern, sinistratii s-au si apucat de treaba. La fel stau lucrurile si pentru zeci de familii din Dorohoi. Si sinistratii din Broscauti s-au apucat in aceasta saptamana sa-si ridice singuri casele. Oamenii s-au inarmat cu harlete si lopeti si ajutati de copii si neveste au trecut la sapat fundatiile viitoarelor locuinte. In Broscauti au fost distruse de ape 11 case, cinci dintre ele fiind construite acum intr-o noua locatie, langa tabara de module. "Nu putem astepta la infinit. Daca nu muncim noi nu munceste nimeni", a declarat un sinistrat din Broscauti. Oamenii spun ca vor face toate lucrarile care nu impun o calificare si vor cere sprijinul specialistilor pentru lucrarile dificile. Primele materiale de constructii promise de guvern au ajuns abia ieri in comuna. In total in zona Dorohoi se vor reconstrui 500 de case.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii