Spitale desfiintate in favoarea Sucevei

marți, 09 martie 2010, 22:36
3 MIN
 Spitale desfiintate in favoarea Sucevei

Aflat la Botosani la sfarsitul saptamanii trecute, Cristian Anton Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat ca se incearca readucerea celor doua spitale la fosta forma, cea de sectie. Noua organizare ar avantaja Spitalul Judetean, care ar primi mai multi bani, insa le-ar reduce finantarile celorlalte doua.

Medicii din sistemul sanitar botosanean spun ca totul este o diversiune pentru deturnarea unor sume de bani catre judetul Suceava, unde de altfel profeseaza secretarul de stat, Ministerul Sanatatii intarziind deja cu mai bine de jumatate de an inceperea reabilitarii Maternitatii Botosani. Unitatea sanitara ar putea pierde astfel suma atribuita prin minister de la Banca Mondiala, banii urmand sa fie investiti in modernizarea unei sectii la spitalul din judetul vecin. Maternitatea botosaneana avea in plan sa amenajeze si sa doteze corespunzator o sectie de neonatologie, astfel ca bebelusii nascuti prematur, cu diverse afectiuni grave, sa poata primi din start cele mai bune ingrijiri, in loc sa fie trimisi la Iasi, asa cum se procedeaza in prezent.

Reprezentantii celor doua unitati sanitare vizate au refuzat sa faca orice fel de comentarii, mentionand insa ca acelasi lucru l-au auzit in diverse cercuri medicale locale.

Vizate de actiunea ministerului ar fi insa si spitalele mici din judet, care ar putea fi desfiintate si transformate in centre de diagnostic si tratament sau in sectii exterioare fie ale Spitalului Judetean, fie ale Spitalului Municipal Dorohoi.

Prefectura va solicita informatii

Maternitatea si Spitalul de Pediatrie au mai functionat ca sectii ale Spitalului Judetean in anii ’80, insa au fost ulterior transformate in spitale, datorita cresterii natalitatii si a numarului mare de copii. "Botosaniul are cele mai multe spitale ca si municipiu resedinta de judet, respectiv sase spitale. Alte municipii resedinta de judet din tara au comasat Spitalul Judetean cu sectii precum obstetrica ginecologie, pediatrie", a precizat Gheorghe Apetroaie, director medical in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Oficialul a adaugat ca, in aceasta situatie, unitatea pe care o reprezinta ar avea doar rol de consultant, toate deciziile urmand sa fie luate in consiliul de Conducere al Ministerului Sanatatii. "Dupa ce facem analiza la nivelul ministerului va putem spune mai multe. La prima vedere nu am fi  prea incantati, spitalele avand datorii. Daca este sa ne uitam pe lista spitalelor din municipiu sunt prea multe", a mentionat Cristian Anton Irimie.

Prefectul Cristian Roman a declarat ca o astfel de informatie nu i-a parvenit nici pe cai oficiale si nici neoficiale, dar va incerca sa afle date suplimentare. "Prefectura nu are specialisti in sistemul sanitar. Ministerul Sanatatii face politicile in spitale. O sa facem in asa fel incat sa nu se piarda locuri de munca si sa nu fie afectata calitatea actului medical. Cred ca sunt doar speculatii in acest moment", a apreciat Cristian Roman.

Secretarul de stat a fost propus ministru al Sanatatii

Cristian Anton Irimie a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice la inceputul anului trecut. Medic primar de obstetrica-ginecologie la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" din Suceava, acesta a fost si director al unitatii in perioada 2005-2006, iar un an mai tarziu a devenit sef de sectie la acelasi spital. Tot din 2007 este presedintele Colegiului Medicilor Suceava. In varsta de 56 de ani, actualul secretar de stat in Ministerul Sanatatii a fost propus pentru functia de ministru al Sanatatii in Guvernul Negoita, iar in perioada 2001-2005 a condus Autoritatea de Sanatate Publica Suceava.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii