Spitale pline cu sute de depresivi

marți, 09 august 2011, 21:07
3 MIN
 Spitale pline cu sute de depresivi

Nu ne mai bucuram de nimic, doar mimam ca ne este bine. Aceasta este concluzia formulata de psihiatri, dupa ce s-a constatat ca aproape jumatate dintre pacienti sufera de diverse forme de depresie, multe dintre acestea grave, din cauza prezentarii tardive la consult. "Statutul socio-economic este de asa natura incat oamenii sunt intr-o continua cursa pentru o viata cat de cat normala. Nu mai putem si nu mai stim sa ne bucuram de nimic, doar mimam ca ne este bine si asta ne afunda uneori si mai tare in depresie, pentru ca nu putem realiza ce ne dorim", a spus profesor doctor Nicolae Vlad, sef sectie in cadrul Spitalului de Psihiatrie.

Medicii specialisti sustin ca numarul cazurilor de depresie este de-a dreptul ingrijorator la Botosani. Astfel, daca pana in 2009, acestea reprezentau o treime din cele aproape 900 de internari noi anuale, in 2010 s-a ajung ca depresiile sa reprezinte jumatate din cele peste 1.200 de spitalizari. Ponderea se mentine si in acest an. "Multi nu vin la medic, cred ca este doar o etapa trecatoare, insa risca o agravare a bolii. Pe primul loc in topul cauzelor ar fi pierderile de orice fel, chiar pierderea serviciului. Apoi ar fi schimbarile in statut, fie marital, fie profesional. Si in cele din urma relatiile interumane. Pana si mediul ostil la locul de munca poate cauza o depresie", a explicat Nicolae Vlad.

Boala afecteaza mai grav barbatii

Medicii definesc depresia ca fiind o afectiune psihiatrica, o "boala a sufletului", insotita de o tristete ce persista mai mult de doua saptamani, de insomnii, stari de anxietate, dar si de lipsa de interes pentru activitati placute altadata. "Depresia poate fi legata de stresul zilnic, dar exista si depresii care au o cauza mai profunda, cu o componenta genetica. Noi putem ameliora aceasta stare, insa nu vindecam, pentru ca sufletul nu il poate vindeca decat Dumnezeu", a aratat specialistul.

Datele statistice releva faptul ca o femeie din patru si un barbat din 10 vor avea un episod de depresie in viata. Cu toate acestea, barbatii sunt cei care, pe fondul unei depresii, iau masuri mai drastice, ceea ce face ca rata sinuciderilor sa fie intr-o crestere evidenta la barbati.

Doar in ultima saptamana, in judet s-au sinucis sapte persoane, doua dintre acestea fiind femei. Boala nu ocoleste pe nimeni, lucru dovedit si de faptul ca politistii au anchetat sinucideri cauzate de depresie si in randul oamenilor cu o situatie buna, patroni, dar si al celor fara adapost. Per ansamblu, varsta medie a bolnavului cu depresie este de 32 de ani.

"Dintre depresivi, 60% iau in considerare suicidul, chiar daca nu o recunosc, iar 15% ajung sa comita actul in sine. Depresia se vindeca doar daca schema de tratament prescrisa de psihiatru este respectata cu strictete. Oamenilor le este frica de eticheta de «nebun», dar trebuie sa stie ca antidepresivele nu dau dependenta", a mai spus Nicolae Vlad.

Anul trecut au fost in Botosani 150 de sinucideri, peste 90% din acestea fiind puse pe seama consumului de alcool si a depresiei.

–-

121 de milioane de depresivi in toata lumea

In lume sunt luati in evidenta 121 de milioane de depresivi. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) 850.000 de persoane se sinucid anual din cauza depresiei. In 2020, depresia va fi a doua boala ca raspandire, dupa bolile cardiovasculare, iar in 2050 va fi pe primul loc.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii