Spitale tinute fara sute de specialisti

miercuri, 22 septembrie 2010, 21:59
2 MIN
 Spitale tinute fara sute de specialisti

Scaderile salariale determina din ce in ce mai multi medici si asistenti sa plece din spitalele botosanene, ceea ce va duce la un deficit si mai mare de personal in contextul in care tot nu se pot face angajari. Aproape 300 de medici au plecat in acest an sau sunt pe picior de plecare. La fel si peste 50 de asistenti medicali. Aceste cifre au dus deficitul total de personal sanitar si de specialitate la 1.257 de persoane, cu alte cuvinte jumatate din cat s-a deblocat in aceasta toamna la nivel national.

Numarul total aprobat de la Bucuresti pentru Botosani este de 37 de posturi, dintre care doar 13 medici. Potrivit unei statistici a Directiei de Sanatate Publica spitalele din Botosani au nevoie de aproape 150 de medici si personal sanitar superior, peste 900 de asistenti si infirmieri si alti peste 200 de angajati de specialitate. Din posturile de medic aprobate pentru Botosani noua sunt pentru Spitalul Judetean, doua pentru Spitalul Municipal Dorohoi si cate unul pentru Psihiatrie si Spitalul Orasenesc Saveni. "Banuim ca nu or fi astea toate, ca este prea putin pentru judetul Botosani, din 3.000 posturi pe tara 20 la Botosani sunt putine. Ultima data am solicitat 378 de posturi. Este posibil sa mai vina pentru asistenti", a precizat un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica.

Potrivit unei statistici, Spitalul Judetean Mavromati se afla in topul unitatilor care se confrunta cu criza de personal, cu o lipsa de peste 300 de angajati, dupa acesta urmeaza Spitalul Municipal Dorohoi cu peste 200, Maternitatea cu 160 de angajati lipsa si Serviciul Judetean de Ambulanta cu 150 de angajati in deficit.

Zeci de medici interesati de plecari in strainatate

Reducerea salariilor cu 25% i-a facut pe medicii si asistentii medicali sa plece din nou in numar mare din spitalele botosanene. "De cand procedura de obtinere a documentatiei s-a simplificat, la DSP soseau doua-trei cereri pentru eliberarea documentatiei in fiecare zi. Si medici si asistenti", a precizat Gheorghe Apetroaie, fost director al DSP.

Dorinta de performanta profesionala, statutul si respectul de care se bucura in strainatate profesia de medic sau asistent medical, salariile nu intotdeauna pe masura muncii pe care le primesc aici, conditiile necorespunzatoare de desfasurare a activitatii, suprasolicitarea la locul de munca, un viitor mai bun pentru ei si familiile lor sunt motive mai mult decat suficiente pentru plecarea in strainatate a acestora. Pleaca dintre cei mai buni, in locul lor venind de cele mai multe ori medici rezidenti, care chiar si asa, cu greu se lasa convinsi sa vina intr-un judet de granita, cu un nivel socio-economic sub media tarii. Singura veste buna pentru botosaneni este ca in continuare vor avea parte de tratamente bune la Iasi, unde Ministerul a aprobat peste 120 de posturi. Detasat conduce insa Bucurestiul, in unitatile sanitare din capitala aprobandu-se peste 460 de posturi.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii