Tratamente contra gripei disparute la Dorohoi

duminică, 29 noiembrie 2009, 23:15
2 MIN
 Tratamente contra gripei disparute la Dorohoi

Asta dupa ce din cele 100 de doze de tamiflu trimise la Dorohoi de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) s-au cheltuit deja 56. In zona celui de-al doilea municipiu, Institutul "Cantacuzino" a confirmat cinci cazuri de gripa porcina, alte 10 fiind diagnosticate pe baza simptomelor si a faptului ca au intrat in contact cu bolnavii.

Majoritatea au fost tratate la Botosani sau la domiciliu, fara a primi medicamentul mentionat. "S-au epuizat mai bine de jumatate dintre dozele de antiviral. Situatia exacta o raportam la Ministerul Sanatatii", a precizat Stella Cretu, medic infectionist in cadrul DSP.

Oficialul, care detine si functia de  sef al Sectiei de boli Infectioase a Spitalul Municipal Dorohoi, a precizat ca o parte dintre doze au fost distribuite personalului medial. "Tamiflu a fost dat angajatilor Sectiei de infectioase, tinand cont de faptul ca au venit in contact direct si indelungat cu persoane diagnosticate cu gripa A/H1N1. Prezentau o simptomatologie clinica care se incadra in forma severa. Nu pot sti ce au facut cu medicamentul", a mai spus Stella Cretu.

Astfel s-a ajuns sa se suspecteze ca unii angajati au oferit spre vanzare acest tratament, au incercat sa gaseasca clienti prin intermediul farmacistilor din Dorohoi, sau chiar sa le vanda in Ucraina, unde pretul unei doze depaseste usor 250 de euro.

Singurul caz grav nu a primit antivirale

In planul de actiune al Ministerului Sanatatii se precizeaza clar ca tamiflu se distribuie spitalelor de boli infectioase strict pentru tratamentul cazurilor de gripa noua. "Acest medicament primit direct de la minister se administreaza doar in spital, sub supravegherea medicului infectionist si doar la decizia lui, nu la domiciliu, si nu preventiv", a mentionat un medic din cadrul DSP.

Astfel, persoanele confirmate cu A/H1N1 urmeaza tratament cu antiviral timp de sapte zile, insa doar daca sunt in stare grava. "Cazurile care nu ridica probleme urmeaza a fi tratate cu medicamentele uzuale, nu cu tamiflu", a subliniat profesor universitar doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In judetul Botosani, in urma analizelor efectuate la Bucuresti, au fost confirmate 180 de cazuri de gripa noua. Potrivit specialistilor, foarte multi pacienti au avut forme usoare de boala si s-au vindecat fara tratament. Singurul caz grav a fost cel al femeii din Bucecea, care, insa, nu a primit tamiflu si a murit in spital, dupa ce timp de patru zile i s-au administrat antibiotice.

In stocurile DSP erau la sfarsitul saptamanii trecute mai putin de 100 din cele peste 500 de doze de tamiflu primite de la Bucuresti.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii