Elevii vrinceni: droguri, alcool si sex de la virste tot mai mici

miercuri, 21 martie 2012, 21:19
3 MIN
 Elevii vrinceni: droguri, alcool si sex de la virste tot mai mici

 

Scolarii fac cunostinta cu drogurile si sexul de la virste tot mai mici. Acest lucru este recunoscut chiar de scolarii si liceenii din unele unitati de invatamint, care au fost luati la intrebari pe parcursul anului trecut de medicii de la Directia de Sanatate Publica (DSP).

Specialistii de la DSP Vrancea au facut anul trecut o evaluare a riscului pentru sanatate generat de consumul de alcool, tutun, droguri, sedentarism, comportament alimentar, agresivitate sau de comportamentul sexual. Au fost chestionati 221 de elevi din ciclul gimnazial, clasele VII-VIII din comuna Slobozia Bradului si comuna Gugesti si 222 de elevi din clasele IX-XII din comuna Vidra. Chestionarele au scos la iveala ca elevii au inceput sa fumeze de la virste tot mai fragede, iar drogurile nu mai reprezinta nici un secret pentru unii dintre ei

Astfel, 27,01% dintre elevii de gimnaziu si 68,01% dintre elevii de liceu au incercat sa "traga" unul, doua fumuri, 21,8% dintre elevii de gimnaziu si 28,37% dintre elevii de liceu au fumat pentru prima data o tigara intreaga la o virsta de sub 14 ani, iar 2,84% din elevii de gimnaziu si 23,87% dintre elevii de liceu au fumat tigari zilnic, timp de 30 de zile. De asemenea, 8,05% dintre elevii de gimnaziu si 10,81% dintre elevii de liceu au consumat pentru prima data o bautura alcoolica la 8 ani sau mai putin, iar 1,80% din liceeni au recunoscut ca au consumat alcool chiar in scoala. Alti 0,94% dintre elevii de gimnaziu au spus ca au consumat marijuana, 0,47% cocaina, 0,47% au spus ca au consumat etnobotanice sau au folosit steroizi. Si 3,15% dintre liceenii chestionati au raspuns ca au consumat marijuana, 1,35% cocaina iar 5,85 dintre acestia au consumat plante etnobotanice. 1,35% dintre liceeni au spus ca li s-au oferit droguri la scoala. Nici viata sexuala se pare ca nu mai reprezinta un secret pentru elevi, mai mici si mai mari, in conditiile in care 6,16% dintre scolari si 52,7% dintre liceeni spun ca si-au inceput viata sexuala. Problema este insa ca cei mai multi dintre acestia nu au folosit nici o metoda contraceptiva in momentul in care au intretinut relatii sexuale.

Elevii si profesorii, impotriva pedepsei fizice

Elevii au grija de propria greutate intr-un mod nu foarte sanatos. Daca cei mai multi dintre scolari si liceenii au raspuns ca fac exercitii fizice pentru a scadea in greutate, mai sint si cazuri in care se scapa de kilogramele in plus prin infometare, pastile, prafuri sau lichide de slabit fara recomandarea unui medic de a scadea in greutate. Mai sint si situatii in care cei chestionati au recunoscut ca si-au provocat varsaturi sau au luat laxative pentru a scadea in greutate. Medicii de la DSP au realizat si o evaluare a profilului de risc psiho-social in licee. Au fost aplicate chestionare la un numar de 50 de elevi si 29 de cadre diadctice de la Colegiul National "Unirea" Focsani si la 50 de elevi si 38 cadre didactice de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Bals" Adjud. In urma analizelor realizate s-a constatat ca atit elevii, cit si profesorii sint preocupati de asigurarea unei atmosfere prietenoase recompensatoare si incurajatoare, sustinerea cooperarii si invatarii active, interzicerea pedepsei fizice si a violentei, intoleranta fata de agresivitate, hartuire si discriminare, aprecierea dezvoltarii activitatilor creative, legatura dintre scoala, familie prin implicarea parintilor si promovarea oportunitatilor egale si participarea la luarea deciziilor. (Raluca MANOLACHE)

Comentarii