Invinuit de coruptie, selectat ca expert de ministrul Funeriu

luni, 30 august 2010, 22:17
4 MIN
 Invinuit de coruptie, selectat ca expert de ministrul Funeriu

Selectia profesorului focsanean Florin Iamandei printre expertii Corpului de Control a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost comunicata prin fax de vineri la sediul Inspectoratului Scolar Judetean. Decizia este insa cel putin ciudata, avind in vedere calitatea de invinuit pe care profesorul de matematica Florin Iamandei, director al Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focsani, o are, alaturi de alte 20 de persoane, in dosarul penal privind savirsirea unor fapte de coruptie la sesiunea de bacalaureat din vara anului 2008. Pentru acuzatiile formulate in acest dosar, profesorul Iordache Bostan, inspector general al ISJ Vrancea, a fost suspendat din functie de acelasi ministru Daniel Funeriu chiar saptamina trecuta. Pentru acelasi gen de acuzatii, iata ca alti profesori sint promovati. Decizia i-a luat prin surprindere pe oficialii Inspectoratului Scolar Judetean. "Este vorba de un fax care a ajuns la inspectorat vineri dupa amiaza si in care se preciza ca profesorii Florin Iamandei, de la Liceul Agricol, si Luminita Balaban (director adjunct la Grupul Scolar de Transporturi Auto ) au fost selectati pentru efectuarea cursurilor de formare ca membri ai Corpului de Experti pentru serviciul de control al ministerului. Nu stiu mai multe amanunte", s-a limitat sa declare Stan Rogoz, inspector general interimar al ISJ, care, la inchiderea editiei, astepta o eventuala precizare despre acest fax. "Este posibil sa fi fost o greseala a ministerului in trimiterea acelui fax. Asteptam precizari suplimentare", a completat "generalul" Stan Rogoz.

Florin Iamandei: "Voi cere retragerea mea"

Potrivit informatiilor noastre, numirea profesorului Florin Iamandei a venit ca urmare a unei selectii de CV-uri prin care ministerul a urmarit sa-si completeze echipa din Corpul de Experti ai Corpului de Control aflat la dispozitia ministrului Daniel Funeriu. Din Vrancea au aplicat sase cadre didactice, din care au fost selectate doua nume. Profesorii selectati trebuie sa urmeze o sesiune de instruire inainte de a-si intra "in piine". "Am primit aceasta decizie dupa ce am aplicat cu un CV pentru corpul de experti. Pentru a nu lasa insa loc la interpretari, cu toate ca acuzatiile din acel dosar privind fapte de coruptie la Bac-ul din 2008 sint o facatura, voi cere ministerului sa retraga numirea mea in acea calitate de expert", ne-a precizat ieri directorul Colegiului "Valeriu D. Cotea". Acesta a mai punctat faptul ca particparea sa la un eventual act de control ar fi decisa de minister, printr-o delegatie. "Numirea mea ca expert nu insemna schimbarea locului de munca. In cazul in care ar fi controale in alte judete, as fi delegat pentru acea actiune insa voi cere retragerea mea, cel putin pina cind se va dovedi ca acele acuzatii despre spaga de la Bac nu sint reale", a mai spus profesorul Florin Iamandei.

"Intermediar" pentru spaga de la bac

Numele profesorului Iamandei figureaza in dosarul fraudarii examenului de bacalaureat din vara anului 2008, pe motiv ca ar fi intervenit pentru doi elevi. Conform rechizitoriului intocmit de Directia Nationala Anticoruptie, "Alexandrescu Anca Sonia a pretins si primit suma de 2.000 euro de la inculpatii Albu Danut si Zbirciog Vasile in scopul de a interveni pe linga profesorii examinatori care sa acorde note de promovare la disciplina matematica fiilor denuntatorilor, bani pe care ulterior i-a remis inculpatului Iamandei Florin, directorul Grupului Scolar Agricol Focsani si vicepresedinte al comisiei din Centrul de examen Colegiul National "Unirea" Focsani. La rindul sau, Iamandei Florin a remis acesti bani inculpatei Leata Rodica, profesor de matematica, indeplinind functia de director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Focsani si vicepresedinte al comisiei din Centrul Zonal de Evaluare nr.200-scoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focsani". Profesoara Alexandrescu ar fi, potrivit procurorilor, cea care a organizat grupul infractional prin care a fost cumparata influenta pentru note mai bune la examen. Ulterior, DNA a decis trimiterea in judecata a 21 de invinuiti, in frunte cu fostul sef al ISJ, Iordache Bostan, pentru diferite fapte de coruptie, in dosarul 6707/121/2010. Procesul va debuta pe 12 octombrie. Potrivit rechizitoriului, dosarul are nu mai putin de noua volume.

––– 

Ultima ora: Ministerul zice ca e "o eroare regretabila"

Dupa ce subiectul a stirnit interesul jurnalistilor, aseara, Ministerul Educatiei a facut cunoscut prin intermediari ca s-ar fi petrecut o eroare. "O adresa care mi-a parvenit in aceasta seara (aseara – n.r.) din partea ministerului precizeaza ca dl profesor Florin Iamandei a fost mentionat gresit, printr-o eroare regretabila, alaturi de numele dnei profesoare Luminita Balaban, pentru a participa la cursurile de formare pentru functia de expert al ministerului, pe 3-4 septembrie", ne-a comunicat Stan Rogoz aseara, cu putin timp inainte de inchiderea editiei. Seful interimar al ISJ a precizat ca va comunica profesorului Iamandei sa nu se mai deplaseze la Bucuresti.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii