„Marea Debarasare” nu mai recicleaza rablele vrincenilor: Televizoarele deseuri, cautate de colectionari in centrul CUP

joi, 04 februarie 2010, 21:04
3 MIN
 „Marea Debarasare” nu mai recicleaza rablele vrincenilor: Televizoarele deseuri, cautate de colectionari in centrul CUP

Compania de Utilitati Publice Salubritate SRL Focsani a renuntat sa mai colaboreze cu Ministerul Mediului pentru actiunea "Marea Debarasare" dupa ce, in precedentele campanii, operatorul nu a fost remunerat pentru serviciile prestate.

Potrivit declaratiilor oferite de Viorel Profiroiu, directorul CUP Salubritate, nici un alt operator din tara nu a primit un ban pentru operatiunea de ridicare a deseurilor de echipamente electrice, electrocasnice si electronice defecte de la populatie.

Campaniile derulate la nivelul administratiilor locale se derulau in prima simbata a fiecarei luni, cind "hirburile" erau colectate gratis din fata locuintelor cetatenilor. Valoarea "Timbrului Verde", care se ofera pentru aceste deseuri firmelor care se ocupa de stringerea rablelor la nivel national, nu se cunoaste. Drept pentru care, CUP Salubritate SRL gestioneaza la nivelul municipiului colectarea hirburilor in functie de fiecare caz in parte. "Onoram comenzile daca intr-adevar oamenii care ne solicita sa le luam lucrurile vechi nu au nici o posibilitate sa le aduca la noi. Pentru cei care au televizoare vechi ori frigidere, avem dispeceratul CUP, 0237.621.338, iar depozitul de pe Anghel Saligny functioneaza zilnic", ne-a declarat Viorel Profiroiu.

Vechiturile care se aduna in acest depozit sint incarcate in transporturi spre Bucuresti, CUP avind un contract de predare a deseurilor DEEE catre Ecotic, o firma din Capitala.

Profiroiu sustine ca operatiunea n-ar aduce un profit deosebit firmei pe care o conduce, Ecotic oferindu-le numai 5% din valoarea Timbrului Verde. De altfel, la citiva ani dupa debutul campaniilor de colectare a vechiturilor de prin gospodariile vrincenilor, in prezent, cantitatea de rable a scazut considerabil. Oficialii spun ca Romaniei ii va fi practic imposibil sa mai atinga pragul de 4 kg de DEEE/locuitor impus de normele europene.

Vrincenii nu se despart usor de televizoarele alb-negru

Seful CUP Salubritate SRL explica si circuitul televizorului in familia unui vrincean. "Fiecare dintre noi, cind se debaraseaza de un obiect, fie el televizor sau frigider, il duce pe la rude la tara, unde functioneaza in continuare. Inca mai sint oameni care au televizoare alb-negru, chiar si prin oras, si nu le aduc. Daca se defecteaza, mai schimba o lampa si il foloseste chiar daca nu se mai vede ca-n primii ani. Este vorba de o norma de 4 kg/cap de locuitor. Nu se poate pune in balanta Romania cu Olanda, sa ne permitem sa schimbam un televizor la fiecare 3 ani", ne-a mai spus Viorel Profiroiu.

Pentru rablele de la centru, cei de la CUP au primit si oferte din partea colectionarilor de televizoare comuniste, pe care insa nu le-au putut accepta. In cazul in care aveti calculatoare depasite de generatiile actuale, televizoare carora nu le mai gasiti piese de schimb sau frigidere ce nu mai fac frig, le puteti aduce la centrul de colectare de pe strada Anghel Saligny nr. 9 bis din Focsani, in fiecare zi de lucru, intre orele 10.00 -18.00.

Asemeni molozului, Compania de Utilitati Publice nu colecteaza la pachet deseurile DEEE cu gunoiul menajer, toate cele trei categorii de lucruri nefolosibile avind un regim diferit.

La campaniile ministeriale "Marea Debarasare", in Vrancea s-au colectat citeva sute de tone de frigidere Fram, televizoare Diamant, aspiratoare, fiare de calcat sau calculatoare vechi.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii