Agricultorii nemteni au pichetat Prefectura

joi, 02 septembrie 2010, 20:15
2 MIN
 Agricultorii nemteni au pichetat Prefectura

Joi, agricultorii din judet au pichetat Prefectura Neamt, in cadrul calendarului actiunilor de protest organizate la nivel national de Agrostar si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania. Spre deosebire de agricultorii din Brasov, care au blocat strazile cu un sir de tractoare – tragind, astfel, un semnal de alarma asupra faptului ca au ajuns sa plateasca mai mult de patru lei pe litrul de motorina pentru a putea desfasura lucrarile -, producatorii agricoli nemteni au organizat un protest pasnic. Cu aceasta ocazie, reprezentantul Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Vasile Pop Silaghi, si liderul filialei judetene a Federatiei sindicale "Cartel Alfa", Ioan Zaharia, au participat la o intilnire cu prefectul Mihai Archip, discutiile vizind un memoriu intocmit de producatorii agricoli, care au identificat problemele cu care se confrunta agricultura si au propus nu mai putin de 25 de solutii si de masuri pentru redresarea acestui sector de activitate.

"Reprezentantii sindicatului si patronatului au ales o forma foarte civilizata de manifestare a nemultumirilor legate de mersul agriculturii la nivel national. Sint, intr-adevar, probleme reale, pentru care s-au propus solutii, pe care institutia noastra le va inainta Guvernului. Vom fi deschisi mereu dialogului social, aceasta fiind, de altfel, singura forma prin care pot fi mediate si rezolvate aspectele divergente, nemultumirile, dar si propunerile constructive care, astfel, pot ajunge cu celeritate la autoritatile centrale", a spus prefectul Mihai Archip.

De asemenea, prefectul a comunicat celor doi reprezentanti ai patronatului si sindicatului faptul ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pregatit o serie de scheme multianuale noi de ajutor de stat, compatibile cu legislatia comunitara, ce se acorda incepind cu anul 2010, dupa aprobarea Comisiei Europene. Protestele fermierilor au fost determinate de faptul ca Uniunea Europeana a alocat Romaniei, pentru perioada 2011 – 2012, doar 54 de miliarde de euro, suma considerata prea mica de agricultorii romani, in conditiile in care tara noastra se afla pe locul al doilea in Uniunea Europeana din punct de vedere al suprafetei totale de terenuri agricole.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii